ΗΠΑ-Πορεία διαμαρτυρίας 193 χιλιομέτρων από ακτιβιστές στο Φέργκιουσον

Ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν χθες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι για να ξεκινήσουν πορεία 193 χιλιομέτρων προς την πρωτεύουσα της πολιτείας, το Τζέφερσον Σίτι, και να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο για τον φόνο ενός άοπλου μαύρου εφήβου από λευκό αστυνομικό.

 

Την Δευτέρα, ένα σώμα ενόρκων έλαβε την απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος στις 9 Αυγούστου πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον, προάστιο του Σεντ Λούις.

 

Ο φόνος του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος ανανέωσε τη συζήτηση για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ και τη μεταχείριση των μαύρων και άλλων μειονοτήτων από την αστυνομία, προκάλεσε διαμαρτυρίες στο Φέργκιουσον, που μερικές φορές ήταν βίαιες και έχουν διαρκέσει μήνες, καθώς και διαδηλώσεις συμπαράστασης αλλού.

 

Περίπου 100 άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στην πορεία, η οποία θα διαρκέσει επτά μέρες και διοργανώνεται από την οργάνωση National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) με πολλούς ακόμη να πρόκειται να ενταχθούν στην πορεία στη διαδρομή, δήλωσε στο Ρόιτερς ένα μέλος της οργάνωσης, ο Τζεμάια Άνταμς.

 

Η NAACP αναμένει ότι στο τελικό σκέλος της πορείας με τίτλο “Ταξίδι για Δικαιοσύνη” θα λάβουν μέρος περίπου 1.000 άτομα, είπε ο Άνταμς, ο οποίος θα συμμετάσχει κι ο ίδιος μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης και με τον πρόεδρό της Κορνέλ Ουίλιαμ Μπρουκς.

 

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από το συγκρότημα κατοικιών Canfield Green Apartments, κοντά στο σημείο όπου ο 18χρονος Μάικλ έχασε τη ζωή του από τις σφαίρες του Ουίλσον.