ΗΠΑ: Ρωσικά αεροσκάφη παραβιάσαν τον ουκρανικό εναέριο χώρο

Την ώρα που η ανατολική Ουκρανία «βράζει», οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι μαχητικά αεροσκάφη της παραβιάσαν επανειλημμένως τον ουκρανικό εναέριο χώρο το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που επιβεβαιώσε και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αρκετές φορές το τελευταίο 24ωρο ρωσικά αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας».

Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για το αν θα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα ανατολικά της Ουκρανίας, ή στη νότια πλευρά της χώρας.

Ο συνταγματάρχης Γουόρεν κάλεσε τη Μόσχα να «λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ από την Ρώμη όπου βρίσκεται και συνταντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι «ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβιάσε τον ουκρανικό εναέριο χώρο επτά φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας».

«Θέλουν να προκαλέσουν την Ουκρανία… και μετά να μας κατηγορήσουν ότι επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία» τόνισε ο ουκρανός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση διεθνών παρατηρητών που κρατούνται από το βράδυ της Παρασκευής από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. 

Μάλιστα, ένας από τους παρατηρητές που κρατούνται έχει ανάγκη από επείγουσα ιατρική φροντίδα, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας.   

«Ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται βρίσκεται και ένα άτομο που έχει άμεση ανάγκη από ιατρική φροντίδα» αναφέρει η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της και προσθέτει ότι η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε έτοιμη να προσφέρει ιατρική φροντίδα, αλλά οι αυτονομιστές απέρριψαν την πρότασή της.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με «δικούς τους κρατούμενους».

«Χθες συλλάβαμε κατασκόπους του ΝΑΤΟ»  δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν. «Οι άνθρωποι του ΟΑΣΕ δεν θα αφεθούν ελεύθεροι. Θα ανταλλαγούν με δικούς μας κρατούμενους» πρόσθεσε έξω από την έδρα των ειδικών υπηρεσιών στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία όπου κρατούνται οι παρατηρητές.

«Αυτοί οι άνδρες είναι επαγγελματίες στρατιώτες σε αντίθεση με την ομάδα του ΟΑΣΕ με την οποία είχα πρόσφατα μια κανονική συζήτηση», δήλωσε ο ηγέτης των ανταρτών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Σλαβιάνσκ και κατηγόρησε τους άνδρες αυτούς ότι προετοίμαζαν δολιοφθορές κατ 'εντολή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το μέγεθος και η σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών δεν έχουν διευκρινιστεί. Μια 13μελής ομάδα ταξίδευε μαζί, τέσσερις Γερμανοί, τρεις μεταξύ αυτών στρατιώτες, πέντε ουκρανοί στρατιώτες και τέσσερις στρατιωτικοί παρατηρητές από την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία και τη Σουηδία, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τα μέλη του στην ομάδα αυτή, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις προς κινητά τους τηλέφωνα. Η ομάδα κρατείται από την Παρασκευή.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, τονίζει ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Σε ε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «λαμβάνει μέτρα για την επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν», χωρίς να αναφέρει τι είδους μέτρα λαμβάνει.

 Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, ενώ φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές πόλεις, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις τόσο του Κιέβου όσο και της Δύσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό