Ιράκ: Στα χέρια των τζιχαντιστών πυρηνικό υλικό

Πυρηνικό υλικό που χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα σε πανεπιστήμιο στο βόρειο Ιράκ έχει περιέλθει στα χέρια των τζιχαντιστών, όπως κατήγγειλε η Βαγδάτη στον ΟΗΕ με επιστολή της στην οποία ζητεί βοήθεια για να «αποτραπεί η απειλή της χρήσης του από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό».

 

«Σχεδόν 40 κιλά μείγματος ουρανίου φυλάσσονταν στο πανεπιστήμιο της Μοσούλης», ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε στις 8 Ιουλίου στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Άλι Αλχακίμ και η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

 

Ο Αλχακίμ τονίζει στην επιστολή του ότι αυτό το υλικό «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής».

 

«Αυτό το πυρηνικό υλικό, παρότι μικρό σε ποσότητα, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία να το χρησιμοποιήσουν χωριστά ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά για την τρομοκρατική τους δράση», γράφει ο ιρακινός πρεσβευτής προειδοποιώντας ότι μπορεί να μεταφερθεί εκτός Ιράκ.

 

Πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που γνωρίζει το θέμα είπε ότι το υλικό δεν φαίνεται να είναι εμπλουτισμένο ουράνιο κι επομένως θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλου. Άλλος αμερικανός αξιωματούχος, γνώστης θεμάτων ασφαλείας, είπε ότι δεν γνωρίζει αυτή η εξέλιξη να έχει προκαλέσει ανησυχία στις αμερικανικές αρχές.

 

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Μέχρι πρότινος αυτοαποκαλούνταν Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

 

«Η Δημοκρατία του Ιράκ ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και ζητεί βοήθεια και την απαραίτητη υποστήριξη για την αποτροπή της απειλής χρήσης του (υλικού) από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό», έγραψε ο Αλχακίμ.

 

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (IAEA) θεωρεί ότι το πυρηνικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή των τζιχαντιστών στο Ιράκ είναι “χαμηλής ισχύος” και δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια.

 

ΙΑΕΑ: “Χαμηλής ισχύος” τα πυρηνικά των τζιχαντιστών

 

Με επιστολή της 8ης Ιουλίου το Ιράκ πληροφορούσε την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την αρπαγή από “τρομοκρατικές ομάδες” πυρηνικών υλικών που προορίζονταν για επιστημονική έρευνα στο πανεπιστήμιο της Μοσούλης.

 

Η IAEA “έλαβε γνώση της ειδοποίησης του Ιράκ και βρίσκεται σε επαφή (με τις ιρακινές αρχές) για περισσότερες πληροφορίες, αναφέρει σε e-mail εκπρόσωπος της IAEA.

 

“Με βάση τις πρώτες πληροφορίες πιστεύουμε ότι το υλικό είναι χαμηλής ισχύος και δεν συνιστά σημαντική απειλή για την ασφάλεια ή κίνδυνο διασποράς”.