Ισόβια για τους επιζώντες της χούντας του 1980 στην Τουρκία

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι δύο επιζώντες της στρατιωτικής χούντας του πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία, που κρίθηκαν ένοχοι για «ανατροπή της συνταγματικής τάξης».

Πρόκειται για τον 96χρονο απόστρατο στρατηγό Κενάν Εβρέν και τον 89χρονο πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταχσίν Σαχίνκαγια.

 

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης κατά του Εβρέν και του Σαχίνκαγια.

 

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον 96χρονο απόστρατο στρατηγό Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της χούντας και πρώην πρόεδρο του τουρκικού κράτους και τον 89χρονο απόστρατο αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, ότι «διαμόρφωσαν ατμόσφαιρα κατάλληλη για στρατιωτικό πραξικόπημα μέσω σειράς παράνομων πράξεων».

 

Εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους, οι δύο κατηγορούμενοι παρακολούθησαν την αγόρευση του εισαγγελέα μέσω τηλεδιάσκεψης από τα δωμάτιά τους στο νοσοκομείο. Με τον ίδιο τρόπο οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει και απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Νοέμβριο 2012 είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επέμβαση του στρατού χωρίς ενοχές και είχαν δηλώσει ότι ενήργησαν με τον τρόπο αυτόν από αγάπη για την πατρίδα. «Πράξαμε αυτό που ήταν σωστό εκείνη την εποχή. Και αν ήταν σήμερα, θα ξαναέκανα το ίδιο πράγμα» είχε δηλώσει τότε ο Κενάν Εβρέν.

Ο τουρκικός στρατός οργάνωσε τρία πραξικοπήματα από το 1960 και κατόρθωσε να προκαλέσει την πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης το 1997.

Η δίκη είναι η πρώτη που διεξάγεται στην Τουρκία κατά πραξικοπηματιών και εντάσσεται στη σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ