Κ. Νοτοπούλου :«Θα συνεργαστώ με όλους όσοι πιστεύουν στο δημόσιο συμφέρον και στο κοινό καλό»

Συνέντευξη της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου στη Thessnews και τον Δημήτρη Συρμάτση (11-12/5/2019)

Τελικά 22 υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης. Σας τρομάζει αυτός ο αριθμός; 

Εικοσιένας υποψήφιοι και μία υποψήφια έτσι; Το 22 σαν νούμερο όχι δεν με τρομάζει. Ελπίζω να δείχνει το ενδιαφέρον όλων για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον και αυτός ο μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων να μην είναι αποτέλεσμα κάποιας… αχαλίνωτης διάθεσης για παραγοντισμό. Όπως και να έχουν τα πράγματα εμείς, η «Θεσσαλονίκη Μαζί», δίνουμε κάθε μέρα τη μάχη ώστε οι προοδευτικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης να συναντηθούν στις κάλπες, να κερδίσουν αυτή τη σημαντική για την πόλη μας μάχη, να ανοίξουν νέους δρόμους και κυρίως να κλείσουν τον δρόμο αυτών που θέλουν να πιάσουν την… καλή δουλειά από εκεί που την άφησε ο Παπαγεωργόπουλος το 2010.    

Ποιοι φταίνε για την αποτυχία συμπράξεων; Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε κάτι άλλο που δεν κάνατε προς αυτή την κατεύθυνση;
Πιστεύω πως όλοι όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη αυτής της προεκλογικής περιόδου γνωρίζουν πως προσπάθησα μέχρι και την τελευταία στιγμή, τη μέρα πριν καταθέσουμε το ψηφοδέλτιο μας, να πετύχω τον μέγιστο βαθμό συσπείρωσης και σύμπραξης των δυνάμεων που δεν θέλουν την επιστροφή στο καθεστώς της 25ετίας 1985 – 2010. Αν με ρωτάτε αν έκανα ό,τι μπορούσα η απάντηση είναι ναι. Οπότε αν θέλετε να αναζητήσετε ευθύνες, τότε θα πρέπει να κάνετε αυτή την ερώτηση σε άλλους υποψήφιους δημάρχους. Και να δούμε τι θα σας απαντήσουν. Εγώ, και αυτό φαίνεται από το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», πίστεψα, δούλεψα και φαίνεται ότι κατάφερα να βρεθούμε στο ίδιο σημείο άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, με πολύ διαφορετικές διαδρομές, με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες, πολλοί και πολλές που δεν έτυχε να έχουμε συναντηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό σας λέω ότι έκανα ό,τι μπορούσα. 

Ποιο είναι το κυρίαρχο μήνυμα της υποψηφιότητάς σας; 

Φυσικά το να προχωρήσουμε! Να μην επιστρέψουμε σε χρόνια που δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που θυμούνται με νοσταλγία, σε χρόνια που οι περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν. Για να προχωρήσει η πόλη, και σε αυτή την κίνηση ο κεντρικός δήμος να πάρει μαζί τους όλους τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, θα χρειαστεί πολλή δουλειά και όχι να περνούν πολλά χρόνια χωρίς να συμβαίνει απολύτως τίποτα. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα, δείτε για παράδειγμα τι συνέβη με το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Είστε πολλά χρόνια στη δημοσιογραφία και είμαι σίγουρη ότι θυμάστε πως η συζήτηση για το τι θα γίνει το πρώην στρατόπεδο κράτησε για πάνω από 20 χρόνια! Η λύση, η απόδοσή του στον τοπικό δήμο και συνολικά στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τελικά βρέθηκε μέσα σε λίγους μήνες. Έτσι πρέπει να δουλεύουμε.  

Ποια η πρώτη σας προτεραιότητα αν εκλεγείτε δήμαρχος Θεσσαλονίκης; 

Πιστεύω πως το σημαντικό είναι να οργανώσουμε το πώς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας μας. 

Η υλοποίηση του προγράμματος θα είναι μία επιβεβαίωση για όλους όσοι θα μας δώσουν τη νίκη σε αυτές τις εκλογές και αυτή η επιβεβαίωση είναι κάτι σημαντικό γιατί θα κινητοποιήσει όλον αυτόν τον κόσμο. Χρειαζόμαστε τους πολίτες σε κίνηση, να βρίσκονται κοντά στη διοίκηση του δήμου, να δίνουν νόημα, άλλωστε μιλάμε για αυτοδιοίκηση, αυτό είναι οι δήμοι και όχι κάστρα τοπικών αρχόντων.

Παράλληλα θα πρέπει, ναι και από την πρώτη μέρα, να πείσουμε και αυτούς που δεν θα μας στηρίξουν στις κάλπες  ότι μαζί θα προχωρήσουμε για την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και στο κέντρο της πόλης και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Κυρίως εκεί που δεν έχουν γίνει έργα, κυρίως εκεί που υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Κυρίως εκεί που πρέπει να στηριχτεί η κοινωνική πολιτική. Κυρίως εκεί που υπάρχει πρόβλημα με τη σχολική στέγη.  

Σε ό,τι αφορά το δημοτικό συμβούλιο  θα συνεργαστώ με όλους όσοι πιστεύουν στο δημόσιο συμφέρον και στο κοινό καλό. Με όλους όσοι θέλουν να υπερασπιστούν και να επεκτείνουν το δημόσιο χώρο, να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο αυτής της πόλης. Με όλους όσοι στρατεύονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των πολλών και όχι των κολλητών και των κουμπάρων. Και έχω αποδείξει και από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και από το υφυπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης ότι μπορώ να συνεργαστώ με ανθρώπους που πολιτικά με χωρίζουν πολλά.  

Τι σημαίνουν για εσάς προσωπικά οι προσθήκες των Έλλης Χρυσίδου και Μαρίας Πασχαλίδου;Δεν είναι ούτε προσθήκες ούτε… μεταγραφές όπως έχω ακούσει. Είναι δύο σημαντικές παρουσίες στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί» που προσθέτουν πολλά στη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε όλοι και όλες στην παράταξη. Συναντηθήκαμε με προχωράμε μαζί γιατί έτσι κι αλλιώς στον ίδιο δρόμο βαδίζαμε και στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε και σήμερα, τις ίδιες αγωνίες είχαμε, τις ίδιες αγωνίες έχουμε και σήμερα. Το περίεργο θα ήταν να ήμασταν σε διαφορετικές παρατάξεις με την Έλλη και τη Μαρία. Αυτό το… περίεργο το συζητήσαμε και το λύσαμε. Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και η μεγάλη ευθύνη που νιώθουν και οι δύο σε ό,τι αφορά την προοδευτική συνέχεια στον δήμο Θεσσαλονίκης. Για αυτή την προοδευτική συνέχεια όλες και όλοι οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» δίνουμε αυτόν τον αγώνα.