Και για ξέπλυμα κινδυνεύει να κατηγορηθεί ο Παπαγεωργόπουλος

Μία βδομάδα μετά τη δευτεροβάθμια καταδίκη του για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ και εν όψει της δίκης για το έλλειμμα του 1,2 εκατ. ευρώ, στην υπόθεση της παγίας προκαταβολής, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος και για τρίτο κακούργημα.

 

Να παραπεμφθεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για «ξέπλυμα» μέρους των υπεξαιρεθέντων, προτείνει ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την παραπομπή ή την απαλλαγή του κατηγορουμένου.

«Ο πρώην δήμαρχος χρησιμοποίησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα για τη διακίνηση χρηματικών ποσών, προερχομένων από την υπεξαίρεση του Π. Σαξώνη, με σκοπό να προσδώσει νομιμοφάνεια σ’ αυτά τα έσοδα», έκρινε ο εισαγγελέας. Η κατηγορία της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» αφορά συνολικό χρηματικό ποσό 259.791 ευρώ που κατατέθηκε τμηματικά, τη διετία 1999 – 2001, σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσαν ο πρώην δήμαρχος και ο γ. γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας στην Τράπεζα Κύπρου.

«Γίνεται λοιπόν φανερό ότι στο λογαριασμό αυτό ο Μιχαήλ Λεμούσιας, ενεργώντας και για το συνδικαιούχο Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο, που ήταν πάντοτε ενήμερος των κινήσεών του, κατέθετε ένα μέρος από τα χρηματικά ποσά που τους παρέδιδε σε τακτική βάση ο Παναγιώτης Σαξώνης, όπως είχαν συνεννοηθεί» έκρινε ο εισαγγελέας, που έλαβε υπόψη του την πρωτόδικη και την πρόσφατη ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που επέβαλε 12ετή κάθειρξη στον πρώην δήμαρχο για «απλή συνεργεία» στην υπεξαίρεση.

«Ο Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος απολογούμενος, τόσο ενώπιον της ανακρίτριας όσο και στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου θεσσαλονίκης, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει πειστικό ως νόμιμη την προέλευση των μετρητών που κατατίθεντο από τον Μιχαήλ Λεμούσια στον πρώτο, κοινό μεταξύ τους, λογαριασμό. Ο ισχυρισμός του, ότι τα ποσά που κατατέθηκαν στο λογαριασμό αυτό είχαν πηγή προελεύσεως τις χρηματικές προσφορές των εκλεγέντων υποψηφίων του συνδυασμού “και ποσοστά από τις αντιμισθίες όσων διορίσθηκαν σε θέσεις αντιδημάρχων, είναι παντελώς αβάσιμος, από κανένα εντελώς στοιχείο δεν επιβεβαιώθηκε», αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Και άλλος λογαριασμός Παρά τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι όλες οι χρηματικές ενισχύσεις, για τη δημοτική παράταξη «Αναγέννηση», κατετίθεντο στον παραπάνω λογαριασμό, προέκυψε ότι υπήρχε κι άλλος λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας, στο όνομα του Μ. Λεμούσια. Από την έρευνα αυτού του λογαριασμού προέκυψε ότι, στις 9 Οκτωβρίου 2002, έγινε κατάθεση ποσού 115.000 ευρώ προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης Παπαγεωργόπουλου, όπως αναφέρεται στην πρόταση.

Τέλος, ο αντιεισαγγελέας Εφετών θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μπακέλας προτείνει: Να μη γίνει κατηγορία εις βάρος του Β. Παπαγεωργόπουλου και της συζύγου του Ελένης Παπαγεωργόπουλου για επιμέρους καταθέσεις που εντοπίστηκαν σε άλλους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Οπως επίσης και για την αγορά του σπιτιού που διατηρούν στον οικισμό Αγιος Αθανάσιος Πέλλας, καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία