(Και) η Λούκα Κατσέλη θα συντάξει το μέτρο του ενδιάμεσου δημόσιου φορέα;

Το μυστικό το αποκάλυψε στο radio1d.gr ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γενικός γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Η προστάτιδα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και νυν μη εκτελεστική πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, θα είναι μεταξύ όσων συντάσσουν το νομοσχέδιο για τον ενδιάμεσο δημόσιο φορέα που όπως φαίνεται μόνο θετικός δεν θα είναι για τους δανειολήπτες. 

 

Σε συνέντευξη στο radio1d.,gr και στην εκπομπή «Πρωινές Κουβέντες» με τους Κ. Στάμου και Π. Μπουλιώνη ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι η Λούκα Κατσέλη θα συμμετέχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου που προς το παρόν η κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει λόγω των διαφωνιών των τραπεζιτών επειδή δεν ικανοποιεί πλήρως τις αξιώσεις τους. Μέχρι τώρα, υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσεγγίσει κανέναν φορέα των δανειοληπτών, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και στη σύνταξη του νομοχεδίου για την υποτιθέμενη ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που μάλλον θα είναι ανακούφιση των τραπεζιτών. 

 

Ο κ. Βίτσας προτίμησε να μην απαντήσει στην ερώτηση που έλαβε εκ μέρους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος αν ο ενδιάμεσος δημόσιος φορέας θα εξυπηρετεί τους δανειολήπτες ή τους τραπεζίτες. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο. 

 

Αραγε και αυτό το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα; 

 

Προφανώς ναι. Το θέμα είναι ποιος πίεσε ποιον! Αν λάβει κανείς υπόψη όσα δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μια ημέρα πριν από τη συνάντηση περί φερεγγυότητας μεν των εγχωρίων τραπεζών αλλά θα χρειαστούν εκ νέου αναχρηματοδότηση από τον παρανόμως υπερφορολογημένο και υπερχρεωμένο ελληνικό λαό τότε μπορούμε να καταλάβουμε ποιος βρισκόταν σε θέση ισχύος και ποιος αποδεχόταν τον εκβιασμό!

 

Η ελπίδα έρχεται μάλλον για τους τραπεζίτες, γιατί ενώ περιμέναν κάποιοι από αυτούς ότι θα κυκλοφορούν σε σκοτεινά κελιά με χειροπέδες για όσα οικονομικά εγκλήματα διέπραξαν μαζί με τους φίλους τους (διαπλεκόμενοιυς επιχειρηματίες, χρυσοκάνθαρους δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς, πολιτικούς και εσαεί φορομπαταχτσήδες) τελικά η κυβέρνηση μάλλον ετοιμάζει νέο κοστούμι στα μέτρα τους και φέρετρο στα μέτρα των ήδη φτωχοποιημένων Ελλήνων, τους οποίους μάλιστα ετοιμάζεται να φακελώσει μέσω της κάρτας πολίτη που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και το επιτελείο του. 

 

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά. Μόνη λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι η βελτίωση του νόμου Κατσέλη και ο λογιστικός έλεγχος κάθε δανειακής σύμβασης τραπεζών-δανειοληπτών ώστε να εκκαθαριστεί κάθε οφειλή από τους παράνομους, άκυρους, καταχρηστικούς όρους όπως τα υπερτοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζών που είναι τα υψηλότερα μακράν στην ευρωζώνη, διπλάσια από το μέσο όρο στην ευρωζώνη και από το ποσοστό που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Η ίδια η Κατσέλη προεκλογικά είχε παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή της ότι «χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν, με τους δυσβάσταχτους όρους που σήμερα ισχύουν, τα δάνειά τους. Οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί με τον πρόσφατο Ν4224/13 εναποθέτουν στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών τους όρους και τις προϋποθέσεις της αναγκαίας αναδιάρθρωσης δανείων . Επομένως, πρέπει να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ν3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και σε όσους έχουν εμπορική δραστηριότητα καθώς και σε όσους αντιμετωπίζουν πρόσκαιρη και όχι μόνο μόνιμη αδυναμία πληρωμής οφειλών. .Αυτό σε συνδυασμό με εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να υπάρξει, με νομοθετική πρωτοβουλία, ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των καθυστερουμένων οφειλών ή/και κόκκινων δανείων στις Τράπεζες που θα εγγυάται διαφάνεια και λογοδοσία στην διαδικασία αναδιάρθρωσης. Τέλος , ως προς τη βελτίωση της εφαρμογής του Ν3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος της μεγάλης αναμονής εκδίκασης των υποθέσεων».

 

Αναρωτιόμαστε τί έχει να πει σήμερα η νέα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας που θα συμμετέχει στη σύνταξη του ενδιάμεσου δημοσίου φορέα! Στις προσπάθειές μας να μας παραχωρήσει συνέντευξη, αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς δρομολογούνταν οι ανακατατάξεις στα δ.σ. των τραπεζών. 

Ελπίζουμε ότι η κα. Κατσέλη δεν έχει αλλάξει απόψεις, αν και ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς από αυτή τη θέση που έχει σήμερα θα επιχειρήσει να συντάξει μέτρα που θα αποδίδουν κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη για τους υπερχρεωμένους και θα τερματίσει την τοκογλυφία και ασυδοσία των τραπεζιτών. Ισα ισα θεωρούμε ότι η κα. Κατσέλη μάλλον θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της τραπεζοκρατίας.

Εκτός και αν εκεί στην κυβέρνηση πιστεύουν ακόμη ότι εκπροσωπούν και υπηρετούν τον λαό με αυτές τις κινήσεις, όπως να μην διαβουλεύονται κανέναν φορέα δανειοληπτών για όσα νέα μέτρα υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του οικονομικού επιτελείου της γερμανικής κυβέρνησης και των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης επιχειρούν να κάνουν με τα «κόκκινα δάνεια» που έγιναν «κόκκινα» λόγω της τοκογλυφίας των τραπεζών και της υπερφορολόγησης του λαού σε συνδυασμό με τις απολύσεις, τις τιμές των προϊόντων να παραμένουν πολύ υψηλές σε σχέση με τη δραστική μείωση ή και εξαφάνιση του εισοδήματος μιας μέσης ελληνικής οικογένειας και τη μάστιγα της ανεργίας και της επισφαλούς εργασίας που κυριαρχεί. 

 

Εχουμε την αίσθηση ότι και οι σημερινοί κυβερνώντες εθελοτυφλούν στα προβλήματα της φτωχολογίας και των μεσαίας οικονομικής κατάστασης νοικοκυριών που συνεχίζουν να αιμοδοτούν την τραπεζοκρατία και την σπατάλή σε Δημόσιο και δήμους με τα τελευταία χρήματα που τους έχουν απομείνει την ώρα που τα παιδιά τους κοιτάνε προς το εξωτερικό με την μόνη ελπίδα να γίνουν πολίτες άλλων χωρών, πιο δημοκρατικών, πιο κοινωνικά αναπτυγμένων, όπου οι λαοί κάπως ανασαίνουν ακόμη και η τραπεζοκρατία δεν είναι τόσο εξαπλωμένη, μόνο και μόνο για να επιβιώσουν και να ελπίζουν σε μια ζωή με οικογένεια, παιδιά, ιδιόκτητη κατοικία, αξιοπρεπή εργασία.  

 

Οσο, όμως οι κυβερνώντες εθελοτυφλούν και προσπαθούν να συνεννοηθούν με τους εκβιαστές του ελληνικού λαού, οι τραπεζίτες ακόμη θα γλεντάνε στις πολυτελείς επαύλεις τους στην Ελλάδα στην υγειά του κορόιδου ελληνικού λαού που τους χρύσωσε στερώντας ακόμη και την ελπίδα από τα παιδιά του και τα φάρμακα από τους ηλικιωμένους ξώμαχούς του.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr