Καινοτομία από ελληνικά χέρια – Ο χαλκός σκοτώνει τα μικρόβια

Το ελληνικό Ινστιτούτο Χαλκού στην Αθήνα είναι ένα από τα 17 που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και στόχο έχει τη διάδοση του χαλκού και των εφαρμογών του.

Όπως εξηγεί στο Radio1d.gr ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Χαλκού Νίκος Βεργόπουλος γίνονται κάθε χρόνο μαθήματα από εξειδικευμένο προσωπικό στα ΕΠΑΛ ώστε να αποκτήσουν οι νέοι θερμουδραυλικοί όλη την απαρίτητη νέα γνώση.

 

Μάλιστα δημιουργείται μια νέα ελπιδοφόρα και δυναμική  αγορά στο χώρο της υγείας και της οικοδομής καθώς ο χαλκός έχει έντονη αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε α) επικαλύψεις χειρουργικών επιφανειών, τραπεζών κλπ β)κουπαστές πόμολα σε ξενοδοχεία, σχολεία όπου βρίσκεται πολύς κόσμος γ) σε σωλήνες και σώματα κλιματιστικά.

 

“Δημιουργούμε μια σειρά νέων προϊόντων εμπλέκοντας την ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία στην κατασκευή επίπλων και δομικών υλικών. Μάλιστα για να ελέγξουμε πλήρως όλη τη διαδικασία δημιοιυργήσαμε ένα σήμα πιστοποίησης το CU+ ” λέει χαρακτηριστικά ο ο κ Βεργόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι στα πειράματα που έχουν γίνει αποδείχθηκε πως οι επιφάνειες με επικάλυψη χαλκού μειώνουν το μικροβιακό φορτίο κατά 90% ,ενώ σε κλινικές όπου στα δωμάτια εντατικής θεραπείας χρησιμοποιήθηκε τέτοιο υλικό η κατανάλωση αντιβιοτικών μειώθηκε κατά 30%”.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr