Καλαμαριά: Άμεσα διέταξε προκαταρκτική έρευνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την ρύπανση περιβάλλοντος

kalamaria-dasos8

Αστραπιαία αντέδρασε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην με αρ. ΒΜ Ε 2015/1699/12.10.2015 μήνυση κατ΄αγνώστων που κατάθεσε ο επικεφαλής της ΡΕΚ Καλαμαριάς Μανόλης Λαμτζίδης σχετικά με την απόθεση ρυπαρών αντικειμένων και στέρεων αποβλήτων (ειδικά μεταλλικών αντικειμένων) σε μεγάλη έκταση, εντός μισοερειπωμένων κατοικιών και των γύρω από αυτά χώρων, που αποτελούν  οργανικό σύνολο και συνέχεια με δασική έκταση στην Καλαμαριά, σε περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών  Πόντου, Ροδοπόλεως και Μέτρων (συνοικισμός Δέρκων), καθώς και τη λειτουργία αυτοσχέδιου αγωγού απορροής ακάθαρτων οικιακών λυμάτων μέσα στην έκταση αυτή.

Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών στις 14.10.2015- δύο ημέρες μετά την κατάθεση της μήνυσης-  διαβίβασε τη δικογραφία στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς παραγγέλνοντας προκαταρκτική εξέταση.

Σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα και τις φωτογραφίες που επισύναψε στη μήνυσή του ο Μ. Λαμτζίδης, η κατάσταση εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Το νομικό   πλαίσιο  (ποινική προστασία κατά των εγκλημάτων της υποβάθμισης περιβάλλοντος)  είναι γνωστό στη δημοτική αρχή τη Καλαμαριάς και προκαλεί εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά η άρνηση και αδιαφορία  της δημοτικής αρχής  της Καλαμαριάς να προστρέξει σε αυτό, ενώ επικαλείται γενικόλογα και αόριστα «αποψίλωση» του ανθρώπινου δυναμικού της, που ασχολείται με την καθαριότητα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πράγμα που δεν ασκεί καμία επιρροή στην απόδοση ευθυνών για την προκαλούμενη ρύπανση.