Καλιφόρνια: Εικόνες που κόβουν την ανάσα από την κόλαση φωτιάς

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από τις δεκάδες πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στην Καλιφόρνια, επιστρατεύοντας 10.000 πυροσβέστες στο έργο της κατάσβεσης.

 

Η πολιτεία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της και από τις φωτιές έχει χάσει τη ζωή του ένας πυροσβέστης, ενώ έχουν εκκενωθεί κατοικημένες περιοχές.

Ο οργανισμός πρόληψης των πυρκαγιών ανακοίνωσε ότι οι χιλιάδες κεραυνοί που έχουν πέσει από την Πέμπτη έχουν προκαλέσει εκατοντάδες μικρές πυρκαγιές, ενώ για σήμερα υπάρχει πρόβλεψη για νέες καταιγίδες στις ορεινές περιοχές, με πολλούς κεραυνούς και χαμηλή βροχόπτωση.

Περί τους 8.500 πυροσβέστες, από την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και το Κολοράντο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν 21 τεράστιες πυρκαγιές.

Η μεγαλύτερη από αυτές, στην κομητεία του Λέικ, που ονομάστηκε «Rocky Fire» και έχει κατακάψει έκταση 190 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την Τετάρτη, δεν έχει περιοριστεί παρά κατά 5%.

 

Η επέκτασή της χαρακτηρίζεται «εκρηκτική» αφού κατέστρεψε έκταση 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα σε πέντε ώρες, παρά την απουσία ανέμων, εξαιτίας της ξηρασίας και της θερμοκρασίας που υπερέβαινε τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι στην κομητεία του Λέικ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, 5.000 κατοικίες απειλούνται, 24 από αυτές καταστράφηκαν.

Η πυρκαγιά «Fork Complex», που περιλαμβάνει πολλές εστίες που προκλήθηκαν από κεραυνούς, έχει καταστρέψει έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

Συνολικά, έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει καταστραφεί από τις 21 πυρκαγιές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.