Καλοκαιρινός οδηγός διαβίωσης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διακοπές

Είμαστε σχεδόν στα μέσα του καλοκαιριού και αυτό σημαίνει ότι απέχουμε μια ανάσα από την καλοκαιρινή μας άδεια, που θα μας δώσει την ευκαιρία για μια ανανέωση και αποφόρτιση από όλους και όλα.

 

Μέχρι εδώ όλα καλά, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι κάθε ταξίδι στη θάλασσα, στο βουνό, σε νησί ή πόλη θα πρέπει να είναι ασφαλές και να συνοδεύεται πάντα… από έναν οδηγό επιβίωσης, ειδικά αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά!

 

Εν όψει λοιπόν του πιο πολυπόθητου διαλείμματος της χρονιάς, ας δούμε πώς θα περάσουμε όσο το δυνατό καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Χωρίς το αντηλιακό μου δεν πάω πουθενά!

 

Χρόνο με το χρόνο η ηλιοφάνεια στη χώρα μας αυξάνεται σημαντικά και οι βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο γίνονται ορατές σε εμάς αλλά ακόμα περισσότερο στα παιδιά!

 

Αποφυγή της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας

 

1. Αναζήτηση σκιάς μεταξύ 10-16.00
2. Αποφυγή έκθεσης των βρεφών στον ήλιο (κάτω των 6μηνών)
3. Το νερό, το χιόνι και η άμμος αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως δεν πρέπει να χαλαρώνουν τα μέτρα ηλιοπροστασίας σε αυτές τις συνθήκες
4. Έλεγχος του δείκτη UV πριν τις καθημερινές δραστηριότητες

 

Χρήση προστατευτικής ένδυσης

 

1. Γυαλιά ηλίου
2. Πλατύγυρα καπέλα
3. Ρούχα μακριά
4. (πυκνή ύφανση, σκούρο χρώμα, αντίσταση στην έκταση των ινών, αντίσταση στην απορρόφηση νερού)
5. Χρήση ρούχων με υψηλό δείκτη UPF (π.χ blue jeans / 50)

 

Το μίνι – φαρμακείο της παραλίας

 

Οι μικροτραυματισμοί και τα τσιμπήματα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που μπορούν να μετατρέψουν μια ήσυχη ημέρα στην παραλία σε πραγματικό εφιάλτη.

 

Μια αδιάβροχη θήκη (για να μην πάρουν νερό τα υπάρχοντα σας)

 

  • Απολυμαντικά μαντηλάκια χεριών
  • Αποστειρωμένα γάντια (για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης)
  • Αντισηπτικά μαντηλάκια (για να καθαρίσετε τυχόν πληγές)
  • Επίδεσμοι, γάζες και αυτοκόλλητες ταινίες όλων των μεγεθών
  • Τσιμπιδάκι ή μα αποστειρωμένη βελόνα (για την αφαίρεση θραυσμάτων)
  • Βαμβάκι και μπατονέτες
  • Αλατούχο διάλυμα για τα μάτια
  • Τζελ αλόης για την ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα
  • Αντισταμινικά και κρέμες για τσιμπήματα από τσούχτρες ή έντομα
  • Οξυζενέ και ερυθρό βάμμα του ιωδίου (για την απολύμανση των τραυμάτων)
  • Αντισηπτικές σταγόνες για τα αυτιά
  • Εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών

 

Πώς πλένεται ένα μαγιό;

 

Συμβουλές για να διατηρήσετε το μαγιό σας σαν καινούριο

– πάντα να το ξεπλένετε με καθαρό νερό όσο το δυνατόν συντομότερα – ιδανικά αμέσως μετά το κολύμπι.
– όταν το ξεπλένετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο υγρό για τα χέρια.
– μην αφήνετε ποτέ το μαγιό σας μέσα σε νωπή πετσέτα!
– μην βάζετε ποτέ το μαγιό μας στο στεγνωτήριο και μην το σιδερώνετε ποτέ.
– για να μην χαλάσετε το σχήμα του υφάσματος δοκιμάστε να πιάνετε το μανταλάκι στην ταμπέλα, ή απλά βάλτε το σε μία κρεμάστρα και αφήστε το να στεγνώσει.

 

Προστατέψτε τα παιδιά από τους κινδύνους της θάλασσας

 

Για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας τώρα το καλοκαίρι, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά να ελέγχετε το δελτίο καιρού πριν πάτε για κολύμπι, να ελέγχετε αν υπάρχουν επικίνδυνοι υδρόβιοι οργανισμοί (λ.χ. τσούχτρες) πριν μπει στη θάλασσα, να του μάθετε να μην κάνει βουτιές σε ρηχά νερά ούτε να κολυμπάει αν νιώθει κουρασμένο, να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική όσον αφορά το κολύμπι μετά το φαγητό (αν έχει και έχετε φάει πολύ, μην μπείτε στο νερό) και πάνω απ΄ όλα να είστε συνεχώς δίπλα στο παιδί σας και να το επιτηρείτε.

 

Αυτά τα ενοχλητικά καλοκαιρινά τσιμπήματα

 

Τσούχτρες

 

Αυτό που κυρίως συμβαίνει είναι ότι η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μία έντονη κοκκινίλα, με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα.

 

Τι θα κάνετε
– Με ένα κομμάτι ύφασμα, απομακρύνετε τα πλοκάμια της τσούχτρας εάν έχουν κολλήσει πάνω στο δέρμα σας. Αν δεν μπορείτε εκείνη τη στιγμή να βρείτε ύφασμα, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.
– Αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιήστε κομπρέσες με ξιδόνερο (1 μέρος ξίδι και 3 νερό). Θα περιορίσετε τη φαγούρα και το τσούξιμο.

 

Σφήκα ή μέλισσα

 

Τι θα κάνετε

 

– Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες, κρύο νερό ή μια κομπρέσσα με ξίδι. Αν δεν έχετε κάτι από όλα αυτά μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στο τσίμπημα τη συσκευασία ενός παγωμένου αναψυκτικού. Αυτό θα ανακουφίσει από την φαγούρα και θα περιορίσει την φλεγμονή.

 

Αχινός

 

Τι θα κάνετε

 

– Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή και με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών).
– Με ένα βαμβάκι που έχετε εμβαπτίσει στο λάδι περάστε αρκετές φορές την περιοχή όπου έχουν εισχωρήσει οι βελόνες. Το δέρμα θα μαλακώσει και οι βελόνες θα βγουν προς τα έξω.
– Με ένα τσιμπιδάκι καθαρό ή με μια βελόνα που θα έχετε πρώτα «κάψει», βγάλτε τα αγκάθια ένα-ένα. Απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα.

 

Περίπτωση – Θερμοπληξίας

 

Σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν και πρέπει να πιει γουλιές δροσερού νερού (όχι παγωμένο) -μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρεθούν ή να χαλαρώσουν τα ρούχα που πιθανόν τον σφίγγουν, και να του γίνουν κομπρέσες, με βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια για να δροσίσει το σώμα του. Δεν θα πρέπει να καταναλώσει αλκοολούχα ποτά, ούτε υγρά που περιέχουν καφεΐνη (καφέδες, αναψυκτικά τύπου cola, τσάι).