Καμπανάκι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Επιλέξτε να μασάτε τσίχλα ή να παίζετε με το κομπολόι. Αφήστε πίσω την καπνιστική συνήθεια και αποφύγετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 

Τη συμβουλή αυτή δίνουν οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ασφαλής λύση. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, σε άτομα όλων των ηλικιών στη χώρα μας, που εξακολουθεί να κατέχει και τη θλιβερή πρωτιά στο κάπνισμα.

 

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου τριπλασιάζεται ανά έτος και φθάνει σήμερα διεθνώς στο 3% έως 7% του γενικού πληθυσμού και στο 1,9% στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με έκθεση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), το 16,6% των 15χρονων στην Ελλάδα έχουν πειραματιστεί τουλάχιστον μία φορά με ηλεκτρονικό τσιγάρο.Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι το 8,1% των παιδιών ηλικίας 13 ετών και το 1,9% των 11χρονων έχουν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι μισοί από τους 15χρονους που συμμετείχαν στην έρευνα και απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν ατμίζουν, δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο τον τελευταίο μήνα.

 

Οριστική διακοπή

Στοιχεία για το ηλεκτρονικό κάπνισμα έδωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας και τα μέλη της Ιωάννης Κανακάκης, Ευάγγελος Μάτσακας και Στυλιανός Χαντανής. Σύμφωνα με τον κ. Μάτσακα, η μείωση του αριθμού των τσιγάρων δεν φέρνει αποτέλεσμα. Πρέπει κανείς να αποφασίσει την οριστική διακοπή. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να αυξάνεται ραγδαία η χρήση των λεγόμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία παράγονται, κυρίως, στην Κίνα.

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα -εξηγεί- είναι συσκευές που μοιάζουν με τσιγάρο οι οποίες απελευθερώνουν ατμό (αεροζόλ) με ζέσταμα ενός διαλύματος που περιέχει, συνήθως, νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, νερό και αρωματικούς παράγοντες.

 

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι πράγματι υγιεινή επιλογή το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο κ. Μάτσακας επισημαίνει: Η σύσταση του διαλύματος δεν είναι επακριβώς γνωστή, δεδομένου ότι υπάρχει ποικιλία κατασκευαστών (συνήθως στην Κίνα) και ανεπαρκής έλεγχος ποιότητας.

 

Ο ατμός από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει την ίδια ποσότητα νικοτίνης με 1 τσιγάρο (30 μg νικοτίνης ανά ρουφηξιά Χ 30 ρουφηξιές = 1 mg νικοτίνης). Εχει λιγότερες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου αλλά υψηλότερες από το σπρέι νικοτίνης.

 

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία των χρηστών, ο κ. Μάτσακας απαντά αρνητικά. Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, πιθανή καρκινογόνος δράση (από μεταλλικά στοιχεία, μικροσωματίδια) και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης. Δεν είναι, επίσης, γνωστή η επίδρασή του στις έγκυες.

Απαγόρευση καπνίσματος

Οι επιστήμονες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ζητούν καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Στις χώρες που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος -σημειώνουν- καταγράφηκε μείωση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου από 10% έως 45% μέσα σε ενάμιση χρόνο. Στις χώρες που εφαρμόστηκε ο νόμος χωρίς εξαίρεση δεν παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων εστίασης.

Πρώτοι στο κάπνισμα οι Ελληνες

 

Μια θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, αυτήν του καπνίσματος, εξακολουθεί να κατέχει η χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Τα στοιχεία προκαλούν σοβαρό προβληματισμό: Περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές στην Ελλάδα εθίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων τους ?στην ηλικία μεταξύ 15 και 18 ετών?, ενώ ποσοστό 57% δεν έχει επιχειρήσει ποτέ να αποτινάξει τη βλαβερή συνήθεια.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 31η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος, και αποδεικνύει μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ευρώπη κατά 2% σε σχέση με το 2012. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται σε ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών, ενώ το συνολικό ποσοστό των καπνιστών στη Γηραιά Ηπειρο εκτιμήθηκε στο 26%.

 

Τους περισσότερους καπνιστές φαίνεται πως έχει η Ελλάδα με ποσοστό 38%, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 35%. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Φινλανδία με 19% και η Σουηδία, όπου καπνιστής είναι μόλις ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας. Το Ευρωβαρόμετρο αναφέρει, επίσης, ότι το 59% των Ευρωπαίων έχει προσπαθήσει να διακόψει το κάπνισμα, αλλά μόνο το 19% αποφάσισε να το κάνει τον τελευταίο χρόνο.

 

Στοιχεία

Στη χώρα μας η πλειονότητα των εθισμένων στον καπνό είναι άνδρες (43% του συνόλου), ενώ οι γυναίκες αγγίζουν ποσοστό 33%. Περισσότεροι από επτά στους δέκα αγοράζουν ένα πακέτο με τσιγάρα ημερησίως, ενώ το 92% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Ex-Smokers ara Unstoppable», επισημαίνει ότι το κάπνισμα συνιστά τη σοβαρότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, καθώς ευθύνεται για την απώλεια 700.000 ανθρώπων ετησίως. Με την καμπάνια της επιχειρεί να βοηθήσει νέους ηλικίας 24-35 ετών να διακόψουν το κάπνισμα αξιοποιώντας το iCoach, μια δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή, με τη βοήθεια της οποίας έχουν σταματήσει να καπνίζουν περισσότεροι από 140.000 εγγεγραμμένοι έπειτα από χρονικό διάστημα τριών μηνών.

 

Πηγή: Έθνος