Καναδός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ ο δράστης της Οττάβας

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της πρωτοφανούς ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε χθες στο Κοινοβούλιο του Καναδά, στοιχίζοντας τη ζωή στον ίδιο και έναν στρατιώτη.

 

Πρόκειται για τον 32χρονο Μάικλ Τζόζεφ Χολ, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ και χρησιμοποιούσε το όνομα Μάικλ Ζεχάφ Μπιμπό, όπως δήλωσαν πηγές στο δίκτυο NBC News.

 

Ο στρατιώτης της τιμητικής φρουράς στο Μνημείο των Πεσόντων, που σκοτώθηκε από τα πυρά του ενόπλου ήταν ο Νάθαν Σιρίλο, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες μετά την επίθεση, στο νοσοκομείο.

 

Ήρθη ο αποκλεισμός

 

Η αστυνομία στην Οτάβα του Καναδά ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ( τοπική ώρα) ότι έχει αρθεί ο αποκλεισμός ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας.

 

«Η εν εξελίξει έρευνα της αστυνομίας στον πυρήνα του κέντρου της πόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

 

«Ωστόσο, η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτίριο του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου συνεχίζει να είναι αποκλεισμένο για το κοινό» συμπληρώνει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

 

Νωρίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

 

Χάρπερ: Δεν μας τρομάζουν, θα τους πολεμήσουμε

 

Ενίσχυση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας προανήγγειλε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, σε διάγγελμά του αργά χθες το βράδυ, τονίζοντας ότι «ουδέποτε θα εκφοβιστεί από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

 

Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο Χάρπερ δεν απέκλεισε ο άνδρας που άνοιξε πυρ στο κοινοβούλιο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας να είχε «πιθανούς συνεργούς».

 

Επανερχόμενος στην επίθεση που στοίχισε χθες τη ζωή ενός στρατιώτη ο οποίος υπηρετούσε σε φυλάκιο πέριξ του κοινοβουλίου της Οτάβας, ο Χάρπερ υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ότι «οι ενέργειες αυτές θα μας οδηγήσουν να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειες και αυτές των υπηρεσιών μας εθνικής ασφαλείας».

 

Κατά την πρώτη επίσημη παρέμβαση μέλους της καναδικής κυβέρνησης, ο Χάρπερ δήλωσε ότι «οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας θυμίζουν δυστυχώς ότι ο Καναδάς απειλείται από ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουμε δει αλλού στον κόσμο. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία, δεν θα εκφοβιστούμε. Ο Καναδάς ουδέποτε θα εκφοβιστεί».

 

Με τη δολοφονία τη Δευτέρα ενός στρατιώτη από πολίτη του Κεμπέκ που ασπάστηκε το Ισλάμ και έγινε «ριζοσπάστης» υιοθετώντας τις θέσεις των τζιχαντιστών, η κυβέρνηση Χάρπερ βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη στα χρονικά του Καναδά «τρομοκρατική ενέργεια» που έχει σχέση με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

 

Η Οτάβα θα “λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξουδετέρωση και τον εντοπισμό των απειλών και για την εγγύηση της ασφάλειας του Καναδά”, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την «αποφασιστικότητά του να συνεργαστεί με τους συμμάχους του Καναδά για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που σκορπίζουν τόση βία στον κόσμο. Οι τρομοκράτες δεν θα βρουν πουθενά καταφύγιο στον Καναδά», τόνισε.

 

Αναζητώντας έναν ή δύο ακόμη δράστες, οι αρχές άνοιξαν εκ νέου αργά χθες ένα μέρος του κέντρου της Οτάβας που είχαν αποκλείσει για λόγους ασφαλείας χωρίς να ανακοινώσουν συλλήψεις.

 

Ο καναδός πρωθυπουργός δήλωσε ωστόσο ότι «τις προσεχείς ημέρες, θα μάθουμε περισσότερα για τον τρομοκράτη και τους πιθανούς συνεργούς του».

 

Δύο επιθέσεις μέσα σε τρεις ημέρες

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των πυροβολισμών χθες και την επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, όταν άνδρας που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε δύο Καναδούς στρατιώτες κοντά στο Μόντρεαλ, σκοτώνοντας τον έναν, προτού τον πυροβολήσει η αστυνομία, στην πρώτη θανάσιμη επίθεση στον Καναδά που συνδέθηκε με ισλαμιστές.

 

Ωστόσο καμία ισλαμιστική ή άλλη τρομοκρατική ομάδα δεν έχει, έως στιγμής, αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση τόσο στην Οττάβα, όσο και στο Μόντρεαλ.

 

Δράστης της επίθεσης στο Μόντρεαλ ήταν ο 25χρονος, Μάρτιν Ρουλό, που ασπάστηκε πέρυσι το Ισλάμ, ήταν μεταξύ των 90 ατόμων που είχε εντοπιστεί ως ύποπτος για συμμετοχή σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες στο εξωτερικό ή στο σχεδιασμό τους.

 

«Πύργοι» με καρέκλες πίσω από τις πόρτες

Η επίθεση που σημειώθηκε στην καρδιά της κυβέρνησης της χώρας έπληξε το προφίλ του Καναδά ως μία γενικότερα μη βίαιη χώρα, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, όπου η ένοπλη βία είναι συνηθέστερη.

 

Όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, τα περισσότερα μέλη του κοινοβουλίου βρίσκονταν στις δύο αίθουσες συνεδριάσεων πριν από αυτή, όπου εισέβαλε ο ένοπλος. Οι βουλευτές κλήθηκαν να κλειδώσουν και να οχυρωθούν στις αίθουσες ή τα γραφεία τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα.

 

Οι εικόνες που έρχονταν από τις δύο αίθουσες, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις των κομμάτων, έδειχναν σωρούς από καρέκλες να τοποθετούνται πίσω από τις πόρτες ώστε να εμποδιστεί η είσοδος στον οποιονδήποτε. Αργότερα εντός της ημέρας, στους περισσότερους επετράπη να φύγουν.

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διαπίστωσαν ενδείξεις παρόμοιας επίθεσης στις ΗΠΑ, στενός σύμμαχος του Καναδά, αλλά προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε συναγερμό.

 

Σε σύγκριση με το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, η ασφάλεια του Καναδικού Κοινοβουλίου είναι λιγότερο αυστηρή. Οποιοσδήποτε μπορεί να περπατήσει μέχρι την μπροστινή είσοδο του κεντρικού κτιρίου της βουλής, με όπλα και εκρηκτικά, χωρίς να ελεγχθεί προτού περάσει την κύρια είσοδο, όπου υπάρχουν οι φύλακες και ελέγχουν τις διαπιστεύσεις.

 

Μετά την επίθεση τα χρηματιστήρια στον Καναδά και τις ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες.

 

Πηγές: Reuters, NBC, ΑΜΠΕ