Κάπνιζαν σε κυλικείο κλινικής στην Θεσσαλονίκη – Πρόστιμο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Συνολικά ελέγχθηκαν 101 καταστήματα. 25 ελέχθησαν στην Θεσσαλονίκη και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε πέντε από αυτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, από το σύνολο των 101 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση  στο  82,2%  των  περιπτώσεων  ενώ  12  άτομα βρέθηκαν  να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν. Συνολικά βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού συνολικού ποσού 15.200.

Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 04 Ιανουαρίου ελέγχθηκαν συνολικά 15 καταστήματα (ΚΥΕ) στις περιοχές Νέα Παραλία-Ποσειδώνιο, Ανθέων και Μαρτίου της Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε δύο καταστήματα.

Στην πρώτη περίπτωση σε καφετέρια διαπιστώθηκε ότι στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος που ήταν περίκλειστος υπήρχαν καπνίζοντες, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή του καπνίσματος και δεν υπήρχε ανάρτηση  απαγορευτικής  σήμανσης.  Επιβλήθηκαν  οι  προβλεπόμενες  κυρώσεις στον  ιδιοκτήτη  του  καταστήματος  ύψους  2000€.

Η  δεύτερη  περίπτωση αφορούσε  σε κυλικείο  ιδιωτικής κλινικής διαπιστώθηκε  ότι  ο εξωτερικός χώρος ήταν περίκλειστος ,υπήρχαν σταχτοδοχεία σε  όλα  τα  τραπέζια, δεν  υπήρχε  καμία  σήμανση  απαγόρευσης καπνίσματος και δεν διέθετε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε η προβλεπόμενη κύρωση ύψους 500€ στην υπεύθυνη του καταστήματος. Στα υπόλοιπα 13 καταστήματα δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Αντίστοιχα, την Κυριακή 05 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη ελέγχθηκαν 10  καταστήματα  (ΚΥΕ). Επιβλήθηκαν πρόστιμα στα τρία εξ αυτών καθώς στο πρώτο (επιφανείας άνω των 100 τμ) δεν υπήρχε σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 2000€, στο  δεύτερο  επιβλήθηκε  το  πρόστιμο  των  500€ για  έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και στο τρίτο (επιφανείας άνω των100 τμ )το πρόστιμο των 2000€ επίσης για έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Πηγή: https://www.thessnews.gr/