Καταγγελία – σοκ: «Η ΕΥΑΘ προσέλαβε εργολάβους για να κόβουν το νερό σε όσους δεν έχουν να την πληρώσουν»

«Η ΕΥΑΘ έχει πάρει εργολάβο με μοναδικό σκοπό να κόβει την υδροδότηση ακόμη και σε οικονομικά αδύναμους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν», αποκαλύπτει στο radio1d.gr και στην εκπομπή του Σάκη Αποστολάκη ο Γιώργος Αρχοντόπουλος μέλος του συντονιστικού SOSτε το Νερό και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ). 

 

Οι σημερινές συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης που θα δίνει τη δύσκολη διαπραγματευτική μάχη στο Eurogroup συνδυάζονται με τη πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Ποιος Σώζει Ποιον;». Το έκανε η ίδια εταιρεία που έχει κάνει το ντοκιμαντέρ «Water makes money». Η ταινία αποδεικνύει ότι αυτό που μας λένε, ότι στη κρίση προσπαθούμε να σώσουμε κάτι, αλλά στη ουσία σώζουμε τις μεγάλες τράπεζες. Τη προβολή στη Θεσσαλονίκη την έχει αναλάβει το συντονιστικό «SOSτε το Νερό». Πρόκειται για μια πάρα πολύ επίκαιρη ταινία σχετικά με τη κρίση και τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, αλλά και με τα σημερινά συλλαλητήρια κατά της κρίσης και της λιτότητας.

 

Στη Θεσσαλονίκη η προβολή γίνεται στις 5μμ σήμερα στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν» και θα ακιολουθήσει η μαζική συμμετοχή των θεατών στο παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στο Χρέος στον Λευκό Πύργο. 

 

Ο Γ.Αρχοντόπουλος, ως ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ επισημαίνει ότι «το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα και έχει πλάνα από τη χώρα μας και τη περίοδο του δημοψηφίσματος κατά της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη. Όπως λέει, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχει παγώσει από το περασμένο Ιούνιο. Το περασμένο Νοέμβριο το «SOSτε το Νερό» μαζί με το ΣΕΕΥΑΘ αλλά και πολίτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να ισχύσει η απαγόρευσης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και για την ΕΥΑΘ.

 

«Τώρα βέβαια έχουμε μια νέα κυβέρνηση, που είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και περιμένουμε πια πιο άμεσα μέτρα. Να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις πριν φτάσουμε στη συζήτηση της προσφυγής μας στο ΣτΕ, αλλά και να θωρακιστούν νομικά κατά των ιδιωτικοποιήσεων όλες οι υπηρεσίες που θεωρούνται ανθρώπινα αγαθά. Επίσης, ένα άλλο μέλημα του «SOSτε το Νερό» είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για δωρεάν νερό στα χαμηλά οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Αρχοντόπουλος. 

 

Η ΕΥΑΘ κλείνει τις κάνουλες μέσω εργολάβου

 

«Δυστυχώς η ΕΥΑΘ έχει κόψει το νερό σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν και παρά τα δημοσιεύματα, όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζει τις διακοπές υδροδότησης.  Έχει πάρει εργολάβο ακριβώς γι αυτό το σκοπό. Έχουμε ζητήσει από το ΔΣ της ΕΥΑΘ να βρει μια φόρμουλα, έναν τρόπο ώστε να μην κόβει το νερό σε ανθρώπους που δεν έχουν να το πληρώσουν. Το νερό είναι βασικό αγαθό. Η αλήθεια είναι ότι από πέρσι η ΕΥΑΘ έχει εφαρμόσει το κοινωνικό τιμολόγιο με πολύ μεγάλες εκπτώσεις για οικονομικά αδύναμες ομάδες, ηλικιωμένους, άνεργους. Αλλά όπως αποδεικνύεται, με τη κρίση, αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει ίσως η ΕΥΑΘ να επανεξετάσει το κοινωνικό του τιμολόγιο και γιατί να μην πάει κι ένα βήμα παραπάνω, τη ποσότητα που απαιτείται για ένα άτομο μηνιαίως, να τη διαθέτει δωρεάν. Κι από κει και πέρα, όταν καταναλώνει παραπάνω, να γίνεται μια χρέωση. Τα οικονομικά της ΕΥΑΘ είναι πάρα πολύ εύρωστα, προκειμένου να βοηθήσει αυτούς που πραγματικά έχουν πρόβλημα», υποστήριξε ο κ. Αρχοντόπουλος. 

 

Σάκης Αποστολάκης – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr