Καταιγίδες «σάρωσαν» τη Μακεδονία

«Άστραψε και βρόντηξε» χθες στη Μακεδονία λόγω των ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν την περιοχή, με μεγάλη διάρκεια, αυξημένο ύψος βροχής και χαλάζι μεγάλου μεγέθους.

 

«Είχαμε διέλευση από συμπλέγματα πολυκύτταρων καταιγίδων, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι διαρκούν τρεις ώρες ή και περισσότερο, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες καταιγίδες που έχουν μέσο χρόνο ‘ζωής’ 45 λεπτά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας.

 

Η έντονη δραστηριότητα ξεκίνησε από την Ήπειρο και έφτασε μέχρι τη Θράκη, σαρώνοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Μακεδονία.

 

«Επιπλέον», συμπληρώνει ο κ.Σιούτας, «παρατηρήσαμε ότι κάποιες από τις πολυκύτταρες καταιγίδες είχαν και χαρακτηριστικά υπερκύτταρων που είναι σπάνιο είδος και φέρνει πολύ περισσότερο χαλάζι, ισχυρό αέρα και πολύ μεγάλα ύψη βροχής».

 

Πάντως, ο κ. Σιούτας κάνει λόγο για ένα συνηθισμένο για την εποχή φαινόμενο, αφού ο Ιούνιος είναι ο μήνας με την εντονότερη και συχνότερη ατμοσφαιρική αστάθεια, αν και φέτος παρατηρήθηκε ότι τα μπουρίνια διήρκεσαν περισσότερες μέρες, με έξαρση τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

 

«Να διευκρινίσουμε βέβαια ότι η ημερήσια θέρμανση του εδάφους συμβάλει στην έξαρση του φαινομένου», το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, όπως όλα δείχνουν τείνει προς υποχώρηση από την προσεχή Κυριακή και όσο οδεύουμε προς το τέλος του μήνα.

 

Δείτε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Καταιγίδα με πάρα πολλούς κεραυνούς στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα από το ξαφνικό μπουρίνι στη Βόρεια Ελλάδα (ΦΩΤΟ)