Κατακλυσμός από… δικογραφίες

«Αραχνιάζουν» πάνω από 1 εκατ. υποθέσει παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και τις φιλότιμες προσπάθειες δικαστών και υπαλλήλων. «Φράκαραν» τα διοικητικά δικαστήρια από τις προσφυγές.

 

Τεράστια προβλήματα καθυστέρησης εξακολουθούν να ταλανίζουν την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας, καθώς, παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και τις φιλότιμες προσπάθειες δικαστών και υπαλλήλων, ο όγκος των εκκρεμοτήτων παραμένει σε δυσθεώρητα όψη.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε όλους τους κλάδους της Θέμιδος εκκρεμούν συνολικά περισσότερες από 1 εκατ. υποθέσεις, πολλές από τις οποίες έχουν και ως αιτία την πρωτοφανή κρίση των τελευταίων ετών, την οικονομική δυσπραγία των πολιτών, αλλά και τα αλλεπάλληλα μέτρα που προσβάλλονται σωρηδόν στα δικαστήρια.

Μόνο στον χώρο της διοικητικής δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς υποθέσεις προσέγγιζαν τις 400.000 με βάση πρόσφατα στοιχεία και οι περίπου 95.000 από αυτές αφορούσαν φορολογικές και τελωνειακές διαφορές, αρκετές από τις οποίες έρχονται από πολύ παλαιότερα οικονομικά έτη και οι οποίες μειώνονται σταδιακά αφού οι δικαστές τις προωθούν κατά προτεραιότητα.

 

Τα νομοθετικά μέτρα για τις «πιλοτικές δίκες» στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχουν ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα, λόγω της πληθώρας και των σχετικών δικών, αφού τα ανώτατα δικαστήρια έχουν «φρακάρει» από προσφυγές (που παραπέμπονται και από κατώτερα δικαστήρια) για περικοπές μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, μέτρα απολύσεων, διαθεσιμότητας, φορολόγησης κ.λπ.

 

H κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο καθώς οι πάνω από 80.000 ενδικοφανείς προσφυγές που υποβλήθηκαν κατά εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ, είναι σφόδρα πιθανό να οδηγηθούν σύντομα στα διοικητικά δικαστήρια, εφόσον οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών απορρίψουν τις προσφυγές των φορολογουμένων.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περίπου 5.400 εκκρεμείς φορολογικές τελωνειακές υποθέσεις στο ΣτΕ προ 6μήνου, αφορούσαν ποσά σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, κατά μέσον όρο, ενώ πάνω από 1,5 εκατ. € ήταν τα αντίστοιχα ποσά εκκρεμοτήτων στα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια.

Στον χώρο της πολιτικής δικαιοσύνης, τραγική είναι n κατάσταση στον χώρο των Ειρηνοδικείων που έχουν κατακλυστεί από υποθέσεις «υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προ 6μήνου οι εκκρεμείς υποθέσεις ξεπερνούσαν τις 90.000 και υπογραμμιζόταν ότι σε πολλά κεντρικά ειρηνοδικεία δίνονται δικάσιμοι σε τέτοιου είδους διαφορές για το 2020, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Ειρηνοδικείο Κρωπίας κ.λπ.) αναφέρονταν προσδιορισμοί δικών ακόμα και το 2027! ΓΓ αυτό άλλωστε βρίσκεται «στα σκαριά» νέα νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο της βελτίωσης του «νόμου Κατσέλη».

Φόρτος

 

Κατά την ίδια έκθεση, ο φόρτος υποθέσεων και οι καθυστερήσεις έχουν πλήξει και άλλους τομείς της απονομής δικαιοσύνης που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, όπως είναι οι εργατικές διαφορές (απολύσεις, περικοπές αποδοχών κ.λπ.), η έκδοση διαταγών πληρωμών κ.λπ., που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη ως επακόλουθο της κρίσης.

Εκθεση της Κομιοτόν εμφάνιζε την Ελλάδα ως την τρίτη χειρότερη χώρα στην EE στην απονομή δικαιοσύνης, εκτιμώντας ότι o χρόνος εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών στα πρωτοβάθμια δικαστήρια είχε αυξηθεί από 190 ημέρες το 2010, σε 460 ημέρες το 2012.

ΓΓ αυτό άλλωστε ζητήθηκε και η λήψη μέτρων μέσω του νέου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που έχει οδηγήσει σε αποχή διαρκείας δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές, γιατί θεσπίζει προνόμια υπέρ των τραπεζών φέρνοντας αναγκαστικές εκτελέσεις – εξπρές και «βουβές δίκες» που βασίζονται στις αμφίβολης αξιοπιστίας ένορκες βεβαιώσεις.

Στον χώρο της ποινικής δικαιοσύνης εξακολουθούν οι μεγάλες εκκρεμότητες, που επιχειρείται να αντιμε τωπιστούν με την ίδρυση ειδικών ποινικών τμημάτων, όπως έγινε στο Εφετείο Αθήνας όπου εκκρεμούσαν πάνω από 4.000 κακουργήματα.

Ωστόσο οι μηνύσεις εξακολουθούν να υποβάλλονται σωρηδόν (ξεπερνώντας τις 300.000 ετησίως μόνο στην Αττική) και τα ανακριτικά γραφεία «στενάζουν» με τον υπερδιπλασιασμό υποθέσεων, ολοένα και σοβαρότερων.

Στις πρόσφατες συνελεύσεις των δικαστών και των εισαγγελέων χτύπησε πάλι το «καμπανάκι» για επερχόμενες αποφυλακίσεις λόγω συμπλήρωσης 18μήνου, για κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων κ.λπ. και αξιώθηκε από την πολιτεία η αύξηση θέσεων δικαστών και υπαλλήλων (όπου κυρίως υπάρχουν τεράστια κενά), n βελτίωση των υποδομών κυρίως στη μηχανοργάνωση, κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι «ευρωκαταδίκες» της χώρας για καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, αλλά και οι αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων που επιδικάζουν αποζημιώσει για παραβίαση του εύλογου χρόνου μιας δίκης.

 

Πηγή: Έθνος του Σαββάτου