Κατάληψη στο κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέλαβαν σήμερα το πρωί περίπου 80 μέλη φοιτητικών οργανώσεων, με κύριο αίτημα τη μη διαγραφή των “αιώνιων” φοιτητών, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που αποφάσισε να εισάγει η Σύγκλητος στη διαδικασία των συνεδριάσεών της.

 

Οι φοιτητές, που προέρχονται κυρίως από το τμήμα Χημείας, έχουν κλειδώσει με λουκέτα τις εισόδους του κτηρίου Διοίκησης και της Πρυτανείας, ενώ η κατάληψη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και αύριο.

 

Νέος τρόπος λειτουργίας της Συγκλήτου

 

Η ομάδα των φοιτητών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος, αποπειράθηκε χθες να εισέλθει βίαια στην αίθουσα όπου είχε συνέλθει η Σύγκλητος για την πρώτη τακτική συνεδρίαση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Οι φοιτητές νωρίτερα είχαν διαπιστώσει ότι οι δίοδοι πρόσβασης στην αίθουσα της Συγκλήτου ήταν κλειδωμένες, ενέργεια που αποσκοπούσε να αποτρέψει ενδεχόμενη προσπάθεια διακοπής της συνεδρίασης του οργάνου.

 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαόπουλος στόχος των πρυτανικών Αρχών είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων και να αντιμετωπιστεί το σύνηθες φαινόμενο της διακοπής των συνεδριάσεων της Συγκλήτου, λόγω εντάσεων που προκαλούνται από ομάδες ατόμων. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύγκλητος αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι “όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της”.

 

Όσον αφορά τη διαδικασία παρεμβάσεων από συλλόγους (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων, συλλογικών οντοτήτων) στην απόφαση της Συγκλήτου προβλέπεται η δυνατότητα “να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνση sigklitos@auth.gr ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ ή να το παραδίδουν στο θυρωρείο του Κτιρίου Διοίκησης”.

 

“Η Πρυτανεία θα δίνει στα μέλη της Συγκλήτου αντίγραφο όλων των κειμένων/αιτημάτων που κατατίθενται, ώστε να αποφασίζουν επί αυτών. Οι σύλλογοι, ομάδες ή άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν προφορικά το θέμα τους στη Σύγκλητο μπορούν επίσης να καταθέτουν γραπτά ή ηλεκτρονικά το αίτημά τους (αναφέροντας τα στοιχεία του εκπροσώπου που θα μιλήσει και το θέμα, με σύντομη αιτιολόγηση της ανάγκης για προφορική παρουσίαση). Η Πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματός τους από τη Σύγκλητο”, διευκρινίζεται στην απόφαση της Συγκλήτου.

 

Διευκρινίσεις για του “αιώνιους” φοιτητές

 

Όσον αφορά το κυριότερο αίτημα των φοιτητικών οργανώσεων, να μη διαγραφεί κανένας μη ενεργός φοιτητής, ο κ. Λαόπουλος επισήμανε ότι η διοίκηση του ΑΠΘ έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στις διαγραφές και ότι προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που δίνει ο νόμος, εφόσον κάποιος φοιτητής εκφράσει τη βούλησή του να παραμείνει ενεργός.

 

Η Σύγκλητος, προέβη και σε διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα ενημερώνοντας “ότι δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί από κανένα φοιτητή του Ιδρύματος που ενδιαφέρεται έμπρακτα να ολοκληρώσει σε εύλογο χρόνο τις σπουδές του το δικαίωμα αυτό και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία”.

 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόθεση “αιωνίων” φοιτητών να επανέλθουν ενεργά στις σπουδές τους, υποβάλλεται στις Γραμματείες των Τμημάτων.