Καταψηφίστηκε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας

Με 92 ψήφους κατά, 68 υπέρ και 5 λευκά απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας κατά της «λίστας Βαρουφάκη» και του περιεχομένου της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup.

 

Στο σχετικό κείμενο που τέθηκε σε ψηφοφορία το μεσημέρι της Κυριακής, η Αριστερή Πλατφόρμα μεταξύ άλλων αναφέρει:

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup. Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο που πήρε τελικά την έγκριση της πλειοψηφίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η απαλλαγή από τα μνημόνια πλέον γίνεται πολιτική πράξη και μπαίνει στη δημόσια ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κάνει λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση που είχε υποχωρήσεις, οι οποίες οφείλονται στους υπαρκτούς συσχετισμούς.

 

Τσίπρας: Να διευρύνουμε την επιρροή μας στους νέους

 

Στην σημερινή τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αυξημένες ευθύνες που έχει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από όλα να στελέχη να αναλάβουν «τη μεγάλη ευθύνη χωρίς σκοπιμότητες αλλά με μοναδικό στόχο να διευρύνουμε τη επιρροή του κόμματος στα λαϊκά στρώματα».

«Στη νεολαία, στους νέους ανθρώπους που, με βάση τα ευρήματα τα δημοσκοπικά μετά τις εκλογές, συνεχίζουν να αποτελούν τον ισχυρό πυρήνα της επιρροής μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως πρέπει «κυρίως όμως να διευρυνθεί η επιρροή μας και η στράτευση στο κόμμα στις λαϊκές γειτονιές, στα δυτικά προάστια, στη Β’ Πειραιά, στη Β’ Αθήνας, εκεί που τα ποσοστά μας αγγίζουν το 50%, είναι αδιανόητο να έχουμε ισχνές οργανώσεις σε αυτές τις γειτονιές που κατοικούν κυρίως πολίτες που ανήκουν στην εργατική τάξη».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική ευθύνη να αποκτήσει το κόμμα και μια «ραχοκοκαλιά» έξω από τα αστικά κέντρα και «να δούμε συγκροτημένα πια, τη δυνατότητα να φτιάξουμε οργανώσεις σε κάθε πόλη και σε κάθε μεγάλο χωριό» ζητώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο μαζικός, πιο λειτουργικός, ένα κόμμα ανοιχτό στο διάλογο και την κριτική.

 

Αυστηρές συστάσεις Τσίπρα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα

 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος με αφορμή τις αντιδράσεις για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνονται το βράδυ της Κυριακής.

 

Ο πρωθυπουργός σε αναφορά του είχε προτρέψει τους βουλευτές να μην χρησιμοποιούν βουλευτικά αυτοκίνητα. Εκφράστηκαν διαμαρτυρίες σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και σήμερα επανήλθε στο θέμα.

“Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα την προηγούμενη εβδομάδα όταν έμαθα ότι σε μια συνεδρίαση της ΚΟ που έγινε προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα, υπήρξαν βουλευτές οι οποίοι ανέδειξαν ότι είναι αδιανόητο και λαϊκισμός λέει, διότι είμαστε φτωχοί βουλευτές εμείς του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουμε 6.000 ευρώ αλλά να δίνουμε 300 – 400 από αυτά για το αυτοκίνητο. Προσέξτε σύντροφοι, δεν μπορεί όταν είναι στην πλάτη μας κάτι να το θεωρούμε λαϊκισμό, και όταν αφορά την κοινωνία να είναι λαϊκή πολιτική” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και σ’ ένα φόβο που είχαν εκφράσει δημοσίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν τη διεύρυνση προσυνεδριακά, τον κίνδυνο της πασοκοποίησης, για να υποστηρίξει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα κριθεί από το δείγμα γραφής των βουλευτών, των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στο πεδίο του συμβολισμού που είναι σημαντικά.

 

Τρεις διεκδικούν τη θέση του Γενικού Γραμματέα

Οι εργασίες ολοκληρώνονται το βράδυ με την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα του κόμματος και της νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Τη θέση του γραμματέα θα διεκδικήσουν τρεις υποψήφιοι: ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας, τον οποιο πρότεινε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέκος Καλύβης από την Αριστερή Πλατφόρμα και ο Στέλιος Ελληνιάδης.

 

ΝΔ: «Η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη»

«Η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη» δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας της Αριστερής πλατφόρμας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ασυνέπεια πληρώνεται πάντα ακριβά. Τα ψέματά τους τα βλέπουν ακόμα και οι δικοί τους» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει εγγυητής των ομαλών εξελίξεων του τόπου.