Καταρρίπτεται ο μύθος για τις σεξουαλικές ορμές των γυναικών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέα έρευνα, η οποία εστίασε στη συμπεριφορά των ζευγαριών που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις ή γάμους αναφορικά με τη σεξουαλική τους επιθυμία διαπίστωσε ότι η γυναίκες έχουν την ίδια σεξουαλική ορμή και επιθυμία με τους άντρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σπάνια τα ευρήματα των ερευνών είναι τόσο ικανοποιητικά, όπως στη αυτή νέα έρευνα, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες θέλουν περισσότερο σεξ από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, όμως οι άνδρες φοβούμενοι την απόρριψη σταματούν να είναι τόσο διαχυτικοί και εκδηλωτικοί απέναντί τους. Μένοντας στις προκαταλήψεις που υπάρχουν, ότι οι γυναίκες όταν είναι παντρεμένες ή έχουν παιδιά δεν έχουν τόσο πολλές σεξουαλικές ορμές, υποτιμούν τις ανάγκες των γυναικών τους και μένουν αδρανείς μέσα στη σχέση.

Η έρευνα έγινε από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο και δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στην Εφημερίδα της Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας. Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες σε μακροχρόνιες σχέσεις συχνά υποτιμούν πόσο συχνά οι σύζυγοι ή οι φίλες τους θέλουν να είναι πιο οικείοι μαζί τους.

Η έρευνα αποτελείται από τρεις μελέτες σε 229 ζευγάρια που ήταν πολλά χρόνια μαζί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ετεροφυλόφιλοι. (Το δείγμα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ήταν πάρα πολύ μικρό για να είναι στατιστικά σημαντικό, λένε οι ερευνητές.) Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία από 18 έως 68 ετών. Τα ζευγάρια που ήταν μαζί έξι χρόνια κατά μέσο όρο, ανέφεραν ότι έκαναν σεξ κατά μέσο όρο μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Στη μια μελέτη, 44 ζευγάρια κράτησαν ημερολόγιο για τρεις εβδομάδες στο οποίο ανέφεραν το δικό τους επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας κάθε μέρα, καθώς και την αντίληψή τους για το επίπεδο επιθυμίας του συντρόφου τους, και το επίπεδο ικανοποίησής τους μέσα στη σχέση. Στη δεύτερη μελέτη, 84 ζευγάρια πήγαν στο ερευνητικό εργαστήριο μία φορά και απάντησα σχετικά με το γενικό επίπεδο της επιθυμίας τους, την αντίληψή τους για την επιθυμία του συντρόφου τους και την ευτυχία τους στη σχέση. Στην τρίτη μελέτη, 101 ζευγάρια κράτησαν ημερολόγιο για τρεις εβδομάδες, κάνοντας αναλυτική έκθεση σχετικά με τα τρία αυτά ζητήματα. Τους ζητήθηκε επίσης να αναφέρουν ποια ήταν τα κίνητρα κάθε μέρα για να αποφύγουν τη σεξουαλική απόρριψη.

Και οι τρεις μελέτες έδειξαν ότι, οι άνδρες θεωρούν πως οι γυναίκες δεν επιθυμούν πια να έχουν τόσο ενεργή σεξουαλική ζωή, με τους ίδιους και γι αυτό δεν κάνουν προσπάθειες, από φόβο μήπως ακούσουν κάτι αρνητικό.

Η επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Προαγωγής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, Dr Kristen Mark, επεσήμανε ότι παρόλο που το στρες της καθημερινότητας, οι πιεστικές υποχρεώσεις και η ρουτίνα μπορεί να μειώνουν το σεξ σε συχνότητα, η επιθυμία όμως δεν μειώνεται. Η Dr Mark, πιστεύει μάλιστα ότι το σεξουαλικό πάθος σε ένα ανδρόγυνο ή ένα ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια σε σχέση δεν μειώνεται με το χρόνο, αντίθετα όπως λέει, μπορεί να γίνεται πιο δυνατό αν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ τους, ακόμα και αν η συχνότητα των επαφών τους δεν είναι μεγάλη.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η Dr Mark, σύμφωνα με μελέτη της «Κοινωνικής Οργάνωσης της Σεξουαλικότητας: σεξουαλικές πρακτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες»,  η οποία έγινε το 1994 από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη στον τομέα αποκάλυψε ότι:

  • Σχεδόν το 80% των παντρεμένων ζευγαριών κάνουν σεξ μερικές φορές το μήνα ή και περισσότερο.
  • 32% των παντρεμένων ζευγαριών κάνουν σεξ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
  • 47% των παντρεμένων ζευγαριών αναφέρουν σεξ μερικές φορές το μήνα.
  • Λιγότερο από το 10% των παντρεμένων ζευγαριών ανέφεραν ότι η τελευταία τους σεξουαλική εκδήλωση διήρκεσε μία ώρα ή περισσότερο.

Και μπορεί οι άντρες να έχουν μεγαλύτερες σεξουαλικές ορμές κατά μέσο όρο, όμως οι έρευνες που αφορούν μακροχρόνιες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται όταν το ζευγάρι είναι μαζί πάνω από 3 χρόνια, έχουν όλες δείξει ότι οι γυναίκες είναι ισότιμος «εταίρος» στη σεξουαλική επιθυμία. Αυτό αποδεικνύει και η αξιολόγηση 31 μελετών που έγινε πέρσι τον Ιούνιο και τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Current Sexual Health Reports”. Η συνολική αυτή αξιολόγηση διαπίστωσε ότι και η νέα μελέτη, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη σεξουαλική ορμή και επιθυμία. Γι αυτό οι άντρες καλό θα είναι, όπως τονίζει η Dr Mark, να απαλλαγούν από αυτό το μύθο, διότι δεν ισχύει. Αντίθετα οι γυναίκες είναι σεξουαλικά ενεργές και με έντονες επιθυμίες.