Καταρρίπτοντας τους μύθους των εορτών

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

Τις μέρες των εορτών συμβουλεύουμε ο ένας τον άλλον για διάφορα θέματα, όπως το να μην τρώμε πριν τον ύπνο γιατί θα πάρουμε πολλά κιλά, να μην αφήνουμε τα παιδιά να τρώνε πολλά γλυκά γιατί γίνονται υπερκινητικά και κάνουν φασαρία, να προσέχουμε το Χριστουγεννιάτικο φυτό Αλεξανδριανό γιατί είναι επικίνδυνο, να φοράμε σκούφο γιατί θα κρυώσει πιο γρήγορα το σώμα μας, και άλλα τέτοια. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που τα πιστεύουν και τα τηρούν κατά γράμμα.

Οι επιστήμονες ωστόσο, αποφάσισαν να βγάλουν στην επιφάνεια τι από όλα όσα λέγονται είναι μύθοι και τι αλήθειες.

Συγκεκριμένα οι έξι πιο διάσημοι μύθοι των εορτών είναι οι εξής:

• Η κατανάλωση φαγητού αργά τη νύχτα προθέτει βάρος

• Κρυώνει το σώμα μας όταν κρυώνει το κεφάλι μας γι αυτό πρέπει να φοράμε σκούφο

• Η κατανάλωση γλυκών δίνει έξτρα ενέργεια στα παιδιά και δεν μπορούν να κοιμηθούν

• Υπάρχουν φυσικά αντίδοτα για να μην πονάει το κεφάλι μας από το μεθύσι

• Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυξάνονται οι αυτοκτονίες

• Το Αλεξανδριανό το χριστουγεννιάτικο φυτό που λέγεται αλλιώς Ποϊνσέτια είναι επικίνδυνο και δηλητηριώδες

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ινδιάνας στις ΗΠΑ ανέλυσαν ιατρικές και επιστημονικές έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν αναφορικά με τους μύθους αυτούς και διαπίστωσαν ότι:

Αναφορικά με το νυχτερινό φαγητό δεν έχει βάση, καθώς δεν είναι η ώρα κατανάλωσης τροφής που προσθέτει βάρος αλλά το γεγονός ότι τις μέρες των εορτών ο οργανισμός μας προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες.

Για τον μύθο, ότι χάνουμε τη θερμότητα από το σώμα μας όταν κρυώνει το κεφάλι μας, γιατί περί μύθου πρόκειται, οι επιστήμονες τόνισαν ότι όταν εκτίθεται το κεφάλι μας στο κρύο δεν χάνουμε πάνω από το 10% της συνολικής μας θερμότητας.

Συνεπώς είναι λάθος αυτό που πιστεύουν κατά κύριο λόγο οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας ότι χάνεις το 40%-50% της θερμότητας του σώματός σου αν δεν φοράς σκούφο. Καλό θα είναι να ντυνόμαστε καλά, συμβουλεύουν οι ειδικοί και δεν κάνει καμιά μεγάλη διαφορά αν θα φορέσουμε και σκούφο.

Για την υπερκατανάλωση γλυκών σε σχέση με την υπερδραστηριότητα των παιδιών οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι δεν είναι ορθό.Έγινε ανάλυση 12 μελετών και δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τις μέρες των εορτών δεν οφείλονται στην κατανάλωση γλυκών, συνεπώς στην κατανάλωση έξτρα ζάχαρης. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε να καταναλώνουν πολλά γλυκά, καθώς ελογχεύει ο κίνδυνος της παχυσαρκίας, του διαβήτη αλλά και των χαλασμένων δοντιών, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, αποκλείουν οι αταξίες και η φασαρία που κάνουν τα παιδιά μας την περίοδο των εορτών να οφείλετε στο γεγονός ότι τρώνε πολλά ζαχαροειδή.

Όσον αφορά τα επακόλουθα της μέθης δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για κανένα «ματζούνι» ή «γιατρικό», όπως λένε.

Επίσης, ανέλυσαν τα δεδομένα που είχαν αναφορικά με τις αυτοκτονίες που όπως όλοι γνωρίζουμε οι εορταστικές περίοδοι αυξάνουν την κατάθλιψη λόγω μοναξιάς, φόβου, άγχους ή ακόμα επειδή θα έρθουμε σε επαφή με την οικογένεια μας ή όταν δεν έχουμε οικογένεια, παρόλα αυτά δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι αυξάνουν τις αυτοκτονίες.

Για την ακρίβεια, όπως λένε, δεν υπάρχει καμία αύξηση τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αντίθετα τα ποσοστά δείχνουν να αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το αγαπημένο και εθιμοτυπικό φυτό των Χριστουγέννων, Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό, οι επιστήμονες ανέλυσαν 22.793 αναφορές κατανάλωσης ή έκθεσης σε τέτοια φυτά και διαπίστωσαν ότι κανένας δεν πέθανε από το φυτό αυτό και σε περισσότερες από 96% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε ούτε καν ιατρική περίθαλψη. Συνεπώς, η έκθεση ή η κατανάλωση τέτοιου φυτού δεν είναι επικίνδυνη, σημειώνουν ωστόσο, ότι το φυτό αυτό δεν είναι για να τρώγεται, είναι απλά διακοσμητικό φυτό και  γι’ αυτό αν κάποιος το φάει κατά λάθος καλά θα είναι να συμβουλευτεί το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων.