Καταστροφή αν γίνει μπλακ άουτ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις και οι τουριστικοί φορείς όλης της χώρας, μπροστά σε ενδεχόμενο γενικού μπλακ άουτ λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ.

 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σημειώνει πως, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, ένα γενικευμένο μπλακ άουτ θα είναι καταστροφικό, τόσο για τη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς της χώρας: σε μία χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι αλυσιδωτές αντιδράσει που θα προκληθούν, μπορεί να ανατρέψουν την εξαιρετικά θετική μέχρι σήμερα πορεία των τουριστικών αφίξεων και εσόδων και τη σημαντική αλληλεπίδρασή τους στο σύνολο των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας της χώρας.

Και μάλιστα υπογραμμίζουν πως: Όλες οι πλευρές οφείλουν να δείξουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση και κοινή λογική. Το αναφαίρετο δικαιώματα απεργίας δεν μπορεί να καταστρέψει τη μοναδική ευκαιρία που δίνει σήμερα ο τουρισμός στη χώρα για έξοδο από την ύφεση.

 

Πρώτες κρούσεις «Έχουμε ήδη τις πρώτες κρούσεις από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού που ρωτούν τι μέλλει γενέσθαι. Οι επαγγελματίες ετοιμάζονται να επιστρατεύσουν γεννήτρα για να σώσουν ό,τι μπορούν και όσοι δεν έχουν ψάχνουν για να προμηθευτούν. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα πράξει τα νόμιμα», είπε στο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Σημειώνουμε ότι στο πρώτο «κύμα» των διακοπών ηλεκτροδότησης που ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) περιλαμβάνονται σημαντικές τουριστικές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως μεγάλο μέρος της Θάσου και παραθαλάσσιοι οικισμοί των νομών Καβάλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Ξάνθης και Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για νέο πλήγμα στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

 

«Οι προγραμματισμένες κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή που αποφάσισε π ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη ‘μικρή ΔΕΗ’, θα είναι ακόμα ένα χτύπημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν, μεσούσης της κρίσης, να σταθούν στα πόδια τους, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Για τους επιχειρηματίες «η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και πρέπει με τη σειρά της και η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Τόσο οι συνδικαλιστές, όσο και το κράτος πρέπει να αντιληφθούν ότι κύριος χρηματοδότης τους είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις -όσες έχουν απομείνει- και αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις ούτε να πληρώσουν φόρους και εισφορές, αλλά ούτε και να καταναλώνουν και να πληρώνουν ρεύμα στη ΔΕΗ και έμμεσα τους μισθούς των υπαλλήλων της», τονίζει ο ΣΕΒΕ.
«Η αναστάτωση στη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της χώρας θα έχει κλιμακωτές επιπτώσεις και στην οικονομία και στην κοινωνία»
δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, υπογραμμίζοντας πως «η ενέργεια στο σύνολο της και όχι μόνο η ΔΕΗ αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα και για την προσπάθεια αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής παραγωγής. Όταν λοιπόν γίνεται αντικείμενο υπερβολών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην παραπέρα λειτουργία της οικονομίας».

 

Πηγή: Έθνος​