Καταστροφική τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Καταστροφική θα ήταν τυχόν αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα ξενοδοχεία, όπως υποστήριξαν σήμερα τόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Αριστοτέλης Θωμόπουλος, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου της ΕΞΘ και της Marketing Greece για την έναρξη της καμπάνιας προβολής του τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

«Ο τουρισμός δεν μπορεί να δέχεται δυσάρεστους αιφνιδιασμούς, όπως η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Πρόσθεσε δε, ότι «κανένας δεν μπορεί να ψαλιδίζει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Η εθνική οικονομία δεν ωφελείται οικονομικά από άμεσους ή έμμεσους φόρους. Χρειάζεται περισσότερα κίνητρα, όχι μέτρα, για να αναπτυχθεί. Πιστεύω, ότι έστω την τελευταία στιγμή αυτό θα γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση». Από την πλευρά του ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε, ότι τυχόν αύξηση του ΦΠΑ θα ήταν «πολύ μεγάλο, τραγικό χτύπημα για τον κλάδο», καθώς -όπως είπε- οι πελάτες των ξενοδοχείων είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές τιμών (price sensitive) και αν αυτές αυξηθούν «θα πάνε αλλού». Πρόσθεσε, ότι αυτό θα λειτουργούσε πολύ αρνητικά, σε μια εποχή ιδίως, που για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια υπάρχει αισθητή αύξηση της τάξης του 16% στις πληρότητες των ξενοδοχείων της πόλης, η οποία όμως όπως διευκρίνισε, δεν συνοδεύεται από άνοδο στα έσοδα.

 

Ερωτηθείς τέλος σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τα προπληρωμένα πακέτα διακοπών «all inclusive», ο κ. Θωμόπουλος απάντησε, ότι «κανένας Τσίπρας και κανένας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει σε μια επιχείρηση, πώς να λειτουργεί σε ελεύθερη αγορά, τι να κάνει. Δεν είναι σοβαρό να λέμε, ότι θα καταργήσουμε το all inclusive».