Κατασχέτουν το σπίτι του στη Μενεμένη επειδή δεν πλήρωσε φόρο κληρονομιάς!

Στην κατάσχεση του σπιτιού άνεργου οικοδόμου, το οποίο κληρονόμησε από τη μητέρα του, προχωρά η Εφορία Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, που προβλέπουν κατασχέσεις ακόμη και πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο.

 

Συγκεκριμένα, ο Ι.Γ., κληρονόμησε το 2009 από τη μητέρα του το σπίτι που μένει, μετά το θάνατό της. Επρεπε να πληρώσει φόρο κληρονομιάς 495 ευρώ, οφειλή την οποία δεν κατάφερε ούτε να διακανονίσει, καθώς είναι χρόνια άνεργος, χωρίς κανένα εισόδημα και δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση.

 

Ολα αυτά τα χρόνια, συντηρείται χάρη στην αλληλεγγύη φίλων και γειτόνων. Το χρέος των 495 ευρώ, έφτασε σήμερα στα 837 ευρώ. Στις 16 Δεκέμβρη, ο δικαστικός επιμελητής του επέδωσε την απόφαση της Εφορίας για κατάσχεση και πλειστηριασμό του σπιτιού του.

 

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι ο πλειστηριασμός θα γίνει με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4/5 της αξίας εκτίμησης (η εκτίμηση έγινε από τον δικαστικό επιμελητή και ένα μάρτυρα), τις 76.751 ευρώ, ποσό που είναι ίσο με την αντικειμενική αξία του διαμερίσματος. Δηλαδή, πάνε να του πάρουν ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 76.751 ευρώ, για χρέος 830 ευρώ και παράλληλα να αφήσουν άστεγο έναν άνεργο οικοδόμο.

 

Η Λαϊκή Επιτροπή Μενεμένης, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, έκαναν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Αμπελοκήπων και απαίτησαν να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού. Με την παρέμβασή τους, κατάφεραν και απέσπασαν τη δέσμευση ότι η διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού θα αναβληθεί για τρεις μήνες.

 

Η απόφαση αυτή δε λύνει το βασικό ζήτημα, δηλαδή την ανάγκη του άνεργου να έχει το σπίτι του, καθώς και πάλι αδυνατεί να πληρώσει το χρέος. Δεν μπορεί να δίνει ούτε 50 ευρώ, που προσδιορίζεται ως το ελάχιστο μηνιαία, για να υπαχθεί σε σχετική ρύθμιση για την εξόφληση του συνολικού ποσού.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr