Κάθε μήνας και ραβασάκι της Εφορίας μέχρι το τέλος του έτους -Ένα κολασμένο πεντάμηνο

Ενα κολασμένο πεντάμηνο περιμένει εκατομμύρια φορολογουμένους έως το τέλος του έτους. Χωρίς ανάσα η Εφορία απαιτεί κάθε μήνα να μπαίνει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρωθεί ένα βουνό φόρων συνολικού ύψους 7,928 δισ. ευρώ.

 

Τα βάσανα αρχίζουν από μεθαύριο Πέμπτη. Λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος για 2,493 εκατομμύρια φορολογουμένους και αν δεν πληρωθεί αρχίζουν να τρέχουν τόκοι και απειλές κατασχέσεων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η πρώτη δόση των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος απαιτεί κοντά στο 1,25 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ.

Την παρασκευή χτυπά η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ. Με ενάμιση μήνα καθυστέρηση, η οποία στοίχισε την απώλεια μιας δόσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ξεκίνησε η εκκαθάριση του φόρου. Τα ραβασάκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά στο Taxisnet από την 1 η Αυγούστου.

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν ενημερωτικό μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό τους και θα πρέπει να το αναζητήσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Ε9 για να αρχίσουν να πληρώνουν σε πέντε δόσεις, έως το τέλος του έτους, περίπου 2,65 δισ. ευρώ.

 

Ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα βγάλει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει ακόμα και δεν αποκλείεται ο λογαριασμός τελικά να είναι μεγαλύτερος. Δεδομένο είναι πάντως ότι φέτος θα κληθούν να πληρώσουν όλοι για κάθε σπιθαμή γης, από σπίτια, γραφεία και καταστήματα έως αγροτεμάχια και οικόπεδα.

 

Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, το χέρι πρέπει να μπαίνει στην τσέπη.

Αρχίζουν να τρέχουν από το τέλος Ιουλίου τρεις διμηνιαίες δόσεις για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης (για όσους έχουν στην κατοχή τους IX άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες ή αεροσκάφη) και από το τέλος Αυγούστου πέντε μηνιαίες δόσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο (αφορά όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ).

Ο γολγοθάς του φορολογουμένου δεν σταματά εδώ. Τον Δεκέμβριο έρχεται το κερασάκι στην τούρτα των φόρων. Από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1,53 δισ. ευρώ. Αν δεν αρχίσουν και πάλι να κατατίθενται με το τσουβάλι οι πινακίδες στις εφορίες.

 

Ο εφιάλτης των φόρων δεν αφήνει ανεπηρέαστη την κυβέρνηση. Γνωρίζουν πολύ καλά τα κυβερνητικά στελέχη, ιδίως στο υπουργείο Οικονομικών, ότι το τσουνάμι των επερχόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων αφενός θα διευρύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις, αφετέρου θα φουσκώσει επικίνδυνα τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν αγγίξει ήδη από το τέλος Ιουνίου τα 67,25 δισ. ευρώ. ΓΓ αυτό άλλωστε και καίγονται να αυξήσουν τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μέγιστο δυνατόν.

Οι αποφάσεις όμως δεν φαίνεται να λαμβάνονται νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, όταν με το… καλό ολοκληρωθεί, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση, η αξιολόγηση από την τρόικα.

Τότε φαίνεται πως θα κλειδώσει αν και πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων, διαδικασία η οποία επί του παρόντος εμφανίζει αρρυθμίες ακόμα και για τις δώδεκα δόσεις.

Παρότι ο νόμος προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι με οφειλές μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση – των 12 δόσεων σήμερα – πριν τα χρέη τους γίνουν ληξιπρόθεσμα, η σχετική εφαρμογή δεν έχει τροποποιηθεί στο Taxisnet ώστε να δέχεται την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών για τις οποίες δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης πληρωμής. Ετσι οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την Πέμπτη, αν μέχρι τότε δεν διορθωθεί το σύστημα, θα πρέπει να υποστούν την προσαύξηση της οφειλής τους με τόκο 0,71% και να την εντάξουν στη ρύθμιση από την 1η Αυγούστου.

 

Ψάξτε το ραβασάκι για ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο

 

Στον λογαριασμό τους στο Taxisnet, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης, θα πρέπει να αναζητήσουν οι φορολογούμενοι τόσο τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος όσο και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου.

Λογιστές, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις διακοπές τους έπειτα από μήνες αλλεπάλληλων φορολογικών υποχρεώσεων, επισημαίνουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Δεδομένου ότι όσοι έχουν αναθέσει την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων σε λογιστές δεν θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό τους, αφού το e-mail θα πάει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των λογιστών, θα πρέπει να έχουν τον νου τους να το αναζητήσουν στο Taxisnet.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Ενσωματώνουν κατά περίπτωση – εκτός από τον φόρο εισοδήματος – την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος και τον «μόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στην εφαρμογή υποβολής του Ε9. Εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα ενσωματώνουν και τον συμπληρωματικό φόρο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Στο μεταξύ από αύριο στις 11 το πρωί κλείνει η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 για το 2014 και όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΤΔΕ προσωρινές δηλώσεις οι οποίες δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι τότε θα διαγραφούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυνατότητα διόρθωσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ενδεχομένως μετά τις 10 Αυγούστου, αν και η ακριβής ημερομηνία μένει να ανακοινωθεί.

Πάνε για νέο ρεκόρ τα ληξιπρόθεσμα

 

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν σήμερα μικρές ή μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, συνολικού ύψους 67,25 δισ. ευρώ. Τα 61,025 δισ. ευρώ αφορούν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως το τέλος του 2013, τα 6,225 δισ. ευρώ είναι τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους έως το τέλος Ιουνίου.
Οπως αναγνωρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αν δεν δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους σε περισσότερες δόσεις – στο ιδανικό σενάριο ακόμα και σε 100 – ο κίνδυνος επικίνδυνης έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι παραπάνω από ορατός. Η τρόικα δεν καλοβλέπει την προοπτική νέας αύξησης του αριθμού των δόσεων. Στελέχη του υπουργείου όμως εκτιμούν ότι τελικά θα περάσει το αίτημα της ελληνικής πλευράς, διότι «δεν γίνεται αλλιώς».

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ