Κάτω από 80 δολάρια/βαρέλι το πετρέλαιο μπρεντ

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 79,77 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μείωση 0,76% σε σχέση με χθες.

 

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι δεν έκανε χθες σαφές, αν η χώρα του θα υποστηρίξει μία μείωση της παραγωγής της κατά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών) στις 27 Νοεμβρίου, ώστε να αρθεί η υπερβάλλουσα προσφορά που υπάρχει στην αγορά πετρελαίου.

 

Ο κ. Ναΐμι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται σε έναν «πόλεμο τιμών» με την ταχέως αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου ή άλλους ανταγωνιστές παραγωγούς και δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται μαζί με άλλους παραγωγούς για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών προς το συμφέρον των παραγωγών, των καταναλωτών και γενικά της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

 

Ακόμη και η αύξηση της έντασης στην Ουκρανία δεν προκάλεσε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. «Δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να κινηθεί ανοδικά η αγορά τώρα, αλλά δεν είναι μονόδρομος η μείωση των τιμών. Αυτοί που πουλάνε, θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους στο επίπεδο αυτό των τιμών», δήλωσε διαχειριστής εμπορευμάτων στη Σιγκαπούρη.

 

Ωστόσο, η απότομη μείωση των τιμών ενέργειας μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να υιοθετούν πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν τελικά τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δήλωσε αναλυτής της εταιρείας Mizuho Securities, προσθέτοντας: «Με δεδομένη την αποπληθωριστική τάση διεθνώς, μπορεί να δούμε και άλλες κεντρικές τράπεζες να χαλαρώνουν την πολιτική τους, κάτι που θα στήριζε την παγκόσμια οικονομία».