Κεφαλογιάννη: «Καλύτερη όλων των εποχών» η φετινή τουριστική σεζόν

“Παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Ουκρανία και έχουμε κάνει τις κινήσεις εκείνες ώστε να θωρακίσουμε το τουριστικό ρεύμα από την ευρύτερη περιοχή της Ρωσίας”.

 

Αυτό δήλωσε το μεσημέρι η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

 

“Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις βίζας είδαμε ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση από τη Ρωσία. Από εκεί και πέρα είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για ό,τι κινήσεις χρειάζεται να κάνουμε έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι και φέτος θα έχουμε μια καλή παρουσία των Ρώσων στην Ελλάδα, μια αγορά που άλλωστε μας ενδιαφέρει πάρα πολύ” πρόσθεσε η υπουργός.

 

Τη φετινή τουριστική περίοδο τη χαρακτήρισε ως την “καλύτερη όλων των εποχών”, σημείωσε ότι ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος όμως υπογράμμισε ότι τώρα που η χώρα υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες είναι πολύ σημαντικό να τους υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο. Στο σημείο αυτό κάλεσε τους δήμους της χώρας να αντιληφθούν τις ευθύνες τους γιατί, όπως είπε, “τουρισμός χωρίς καθαριότητα, ευταξία και νοικοκυροσύνη δεν μπορεί να υπάρχει”. “Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το υπουργείο και το κράτος. Πρέπει να γίνεται δουλειά και σε τοπικό επίπεδο. Αναφέρομαι στους δήμους και στις περιπτώσεις που έχουμε διαπιστώσεις σε όλη την Ελλάδα όπου εκεί που υπάρχει αλλαγή σκυτάλης στη δημοτική αρχή δεν λαμβάνεται ιδιαίτερη φροντίδα για τους τουριστικούς προορισμούς. Χρειάζεται λιγότερη γκρίνια και περισσότερη δουλειάσχολίασε.

 

Αναφερόμενη στις Περιφέρειες τις κάλεσε να συντονίζονται με τις κεντρικές αποφάσεις της πολιτείας και του κράτους και ανέφερε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί “κατασπατάληση πόρων για μοναχικούς δρόμους”. “Το μήνυμα είναι ότι η προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι συλλογική και περνά μέσα από τη συνεργασία, την ευαισθητοποίηση και τη συνειδητοποίηση της ευθύνης του καθενός από εμάς” πρόσθεσε.

 

Ειδικά για τη συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι ο ένας άξονάς της είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου μέσα από την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με ειδικές μορφές τουρισμού. “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει, άλλωστε, τέτοια πλεονεκτήματα που πρέπει να προβληθούν για να προσελκύσει επισκέπτες όλο το χρόνο είτε για τις πολιτιστικές τουριστικές διαδρομές, τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό – μάλιστα αυτό είναι και το αντικείμενο του νομοσχεδίου που φέρνουμε στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα – για θαλάσσιο, συνεδριακό τουρισμό, αλλά μας ενδιαφέρει να συνδυάσουμε και τον τριτογενή τομέα τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα, τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα, την τοπική κοινωνία και τη γαστρονομία” σημείωσε.

 

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι από τις λίγες περιφέρειες στη χώρα που μπορούν να υποστηρίξουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως το θερινό, το χειμερινό, τον ιστορικό, τον αρχαιολογικό, τον γαστρονομικό, τον συνεδριακό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και τον τουρισμό κρουαζιέρας. Ειδικά για το τελευταίο θέμα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ανάπτυξης μαρίνων στην Κεντρική Μακεδονία κάτι που έχει τεθεί και ως προτεραιότητα για το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ. Παράλληλα, όπως ανέφερε, συζητήθηκαν τρόποι σύνδεσης και συνδυασμού τουριστικών αρχαιολογικών μονοπατιών, όπως η Βεργίνα, τα Στάγιρα, η Πέλλα και η Αμφίπολη αλλά και περιοχών διεθνούς φήμης όπως ο Όλυμπος.