Κέρι: Η Μόσχα να ζητήσει «εντός ωρών» αφοπλισμό των φιλορώσων στην Ουκρανία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Μόσχα απευθύνει «εντός των επόμενων ωρών» έκκληση στους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία να αφοπλιστούν, την ώρα που Ουάσινγκτον και ΕΕ έχουν επανεφέρει την απειλή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εάν δεν προχωρήσει σε κινήσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Έχει κρίσιμη σημασία η Ρωσία να δείξει μέσα στις επόμενες ώρες, κυριολεκτικά, ότι εργάζεται για τον αφοπλισμό των αυτονομιστών, ότι τους ενθαρρύνει να αφοπλισθούν, ότι τους καλεί να καταθέσουν τα όπλα και να συμμετάσχουν σε μια νόμιμη (πολιτική) διαδικασία» δήλωσε ο Κέρι στο τέλος μιας συνομιλίας που είχε στο Παρίσι με το γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν ενδεχόμενες κινήσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Όμως προτιμάμε να μην πρέπει να βρισκόμαστε σε φάση κυρώσεων. Θα θέλαμε να δούμε μια προσπάθεια σε πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Ρωσία και τους Ουκρανούς» πρόσθεσε.

Το βράδυ της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απειλείσει τη Ρωσία με νέες κυρώσεις αν δεν λάβει «γρήγορα μέτρα» με στόχο να μειωθεί η ένταση στην Ουκρανία, όπου οι μάχες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του στρατού έχουν στοιχίσει από τον Απρίλιο τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Ο Κέρι βρίσκεται στο Παρίσι για συνομιλίες με ηγέτες κρατών του Αραβικού Κόλπου επικεντρωμένες στην ιρακινή κρίση.