Κινέζα το παίζει η πολιτική ηγεσία με τους πέντε εκατομμύρια δανειολήπτες

Τα μαζεύει η κυβέρνηση για το ελλειπέστατο και άνευ διαβουλεύσεως με τις συλλογικότητες των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τους ελεύθερους επαγγελματίες το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και για την προστασία πρώτης κατοικίας. Ισως όμως αυτό να οφείλεται και στις αντιδράσεις όχι μόνο των δανειοληπτών που περιμένουμε ακόμη βελτίωση του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και των τραπεζιτών. 

 

Το κόκκινο χαλί που έστρωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την λαμπρή τελετή υποδοχής που επιφύλαξε ο ίδιος και το επιτελείο του αλλά και η όλη εκδήλωση που έφερε σε πολλούς ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό στιγμές αμηχανίας στη φρεγάτα του 18ου στόλου του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού είναι μια καλή κίνηση για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι έχει κι άλλα στηρίγματα στο εξωτερικό και όχι μόνο Ευρωπαίους πιστωτές που κάποιοι τους βαφτίσανε εταίρους. 

 

Μπορεί η συμμαχία με την Κίνα να μην είναι ότι καλύτερο για τον ελληνικό λαό πόσο όμως ωφέλιμη ήταν η συμμαχία με τη γερμανική κυβέρνηση και τους δορυφόρους της, τις κυβερνήσεις, με τις οποίες συνδεεται με κοινά διατραπεζικά σκάνδαλα σε διάφορες χώρες στην κεντρική, τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη. Ομως στο εσωτερικό, η κυβέρνηση έπεπ άμεσα να βελτιώσει το νόμο που φέρει το όνομα της Λούκας Καττσέλη, νυν διοικήτριας της Εθνικής Τράπεζας με εκκαθάριση κάθε παράνομου, άκυρου και καταχρηστικού όρου στις αρχικές δανειακές συμβάσεις κάθε δανειολήπτη, και όχι απλά του υπερχρεωμένου, με τις τράπεζες. 

 

Οι φωνές των τραπεζών μας λένε ότι το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν οι τραπεζίτες. Αυτό που δεν λένε είναι ότι η ρύθμιση που αρχικά προέταξε η κυβέρνηση και προς το παρόν φαίνεται ότι την παίρνει πίσω για να την επεξεργαστεί είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών όπως ήταν και οι ρυθμίσεις που επιχείρησε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση που ταυτιζόταν πλήρως με τα συμφέροντα της τραπεζοκρατίας. . 

 

Καταγγείλλαμε ως Σύλλογος επανειλημμένα τις παράνομες πρακτικές των τραπεζών έναντι των τραπεζών. 

Οι τράπεζες αντιτάσσουν ότι θα πληρώσουν 18 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κόστος των κόκκινων δανείων που θα μεταφερθούν στη Bad bank που διακαώς θέλουν οι τραπεζίτες για να καλύψουν τα σκάνδαλά τους, όπως τα θαλασσοδάνεια. 

Αυτό δεν ισχύει. Τα χρήματα θα κληθεί να τα δώσει πάλι ο φορολογούμενος και ο δανειολήπτης, δηλαδή ο ελληνικός λαός κι αναρωτιόμαστε πώς θα γίνει αυτό, όταν δεν έχει να καλύψει τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης. 

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εκ των ουκ άνευ στην Ελλάδα του 2015. Ομως, πρέπει να γίνει με βάση τα πραγματικά προβλήματα των δανειοληπτών και όχι τα πλαστά προβλήματα των τραπεζών. 

 

 

Ο ενδιάμεσος φορέας, αφενός θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων (σ.σ θα εποπτεύει τις εσωτερικές υπερδιευθύνσεις κακών δανείων των τραπεζών) από τις τράπεζες, αφετέρου θα λειτουργεί ως κρατική bad bank.

Θα αγοράζει, δηλαδή, δάνεια για τα οποία διαπιστώνεται αντικειμενική και μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρά σε διαγραφή ως και του 90% της ονομαστικής τους αξίας.

 

 

Από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κατανοητό ότι προηγείται η διαγραφή κόκκινων δανείων που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (χρόνια ασθενείς, ανάπηροι, υπερήλικες, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, οικογένειες με μια μόνο κατοικία).

Θα ακολουθήσει η διαγραφή δανείων για δανειολήπτες που δεν εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθών κοινωνικά ομάδα εμφανίζουν όμως με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να συνδέουν την κατάσταση ευπάθειας με τους δανειολήπτες διατυπώνεται η παραδοχή ότι το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, υπολογίζουν οι τράπεζες. Κι όμως, το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως προκύπτει από τις συνεχείς αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 

 

Η παράταση της διαβούλευσης για μερικές μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, κρίθηκε απαραίτητη, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προστασία θα αφορά την κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας στα επίπεδα των 400.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κλιμάκωση προς τα πάνω, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (πχ οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά).

 

Πάντως σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας θα πρέπει να συνδυάζει αθροιστικά τρία κριτήρια: ύψος συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας, ύψος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και ύψος καταθέσεων.

 

Ολα, πάντως, αυτά τα πιθανά μέτρα που διαρρέουν από τα παπαγαλάκια των τραπεζών δεν είναι προς όφελος των υπερχρεωμένων από τη στιγμή που θα συνεχίσουν να πληρώνουν παράνομα επιτόκια που είναι διπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ καθώς και άλλα κερατιάτικα που δεν προβλέπονται ούτε στο κοινοτικό δίκαιο ούτε στους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Επομένως, τίθεται το θέμα ποιον εξυπηρετεί τελικά η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια. Μια λύση που θα προστατεύει ένα μεγάλο τμήμα του λαού από την εξαθλίωση ή μια λύση που θα επιβραβεύει την τοκογλυφία των τραπεζιτών;

 

Ας μην το παίζει «Κινέζος» κανείς στην πολιτική ηγεσία της χώρας με το πρόβλημα των δανειοληπτών. Δεν συνιστά η λύση η ρύθμιση των κόκκινων δανείων για το καλό της ευμάρειας των πλαστών αριθμητικών στοιχείων που παραθέτοιυν οι τράπεζες. Το πρόβλημα εν τέλει είναι η ίδια η μεταχείριση των πολιτών από τις τράπεζες σήμερα και εκεί πρέπει να δοθεί λύση, δηλαδή να είναι συνεργάσιμες οι τράπεζες με τους δανειολήπτες και με τον λαό και όχι ο λαός να πληρώνει μέχρι τελικής πτώσεως τους κερδοσκόπους. 

 

Η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνει υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και των νοικοκυριών που αργοσβήνουν για να συνεχίσουν να αποπληρώνουν στο τριπλάσιο και τετραπλάσιο τα δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες και όχι να το παίζει «Κινέζος» με τα τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια δανειολήπτες στην Ελλάδα. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr