Κίνηση 136: “Δεν εφησυχάζουμε”

“Πνίγηκαν” στο… Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

 

Χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης διαβάστηκε δήλωση του βασικού μετόχου, δηλαδή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η οποία έχει ως εξής: «Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του. Επισημαίνεται ότι ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει την νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

 

Μιλώντας στο radio1d.gr ο εκπρόσωπος της Κίνησης 136, η οποία πρωταγωνίστησε στον αγώνα κατά της αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, Κωνσταντίνος Μαριόγλου, αποκάλεσε “ευχάριστα νέα” την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι φορείς δεν εφησυχάζουν. “Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τη πώληση, ούτε μέσω του Χρηματιστηρίου. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν ξεκάθαρη: το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να πωληθούν οι εταιρίες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 51%. Επομένως, ποιος θα βάλει χρήματα για να είναι μειοψηφία σε μία εταιρία;” αναρωτήθηκε. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr