Κίνητρα για να σταματήσει η διαρροή των «χρυσών μυαλών» της Ελλάδας στο εξωτερικό

Σχέδιο για να σταματήσει η «διαρροή» των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό, το γνωστό και ως brain drain, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

 

Οπως εκτιμάται, περισσότεροι από 200.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, προς αναζήτηση εργασίας. Μεγάλο μέρος της μετανάστευσης αφορά σε Ελληνόπουλα με υψηλού επιπέδου μόρφωση και εξειδίκευση σε τομείς στους οποίους η χώρα μας δεν τους προσφέρει κίνητρα για να μείνουν.

 

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και η άμεση υλοποίηση μιας ειδικής παρέμβασης μεγάλης κλίμακας για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου. «Μια σύγχρονη δράση, με την οποία οι καλύτεροι νέοι επιστήμονες θα παραμείνουν στον τόπο μας, μπολιάζοντας με την ικανότητα και δημιουργικότητά τους το χτίσιμο της αυριανής παραγωγικής Ελλάδας.

 

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ένα μείγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων – με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας».

 

Οπως είπε ο κ. Βρούτσης, «Η διαρροή των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό (brain drain), φαινόμενο που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, συνιστά έναν πραγματικό κίνδυνο για το σήμερα και, κυρίως, το αύριο της χώρας. Τραυματίζει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει καίρια το μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμισμό της χώρας μας..

Με το σχέδιο «τα «χρυσά μυαλά» που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας. Η μεγάλη αυτή παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο με την πλούσια τεχνογνωσία του θα συμβάλλει καθοριστικά στον εντοπισμό και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αριστείας».

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εndeavor Greece, που πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, περισσότεροι από τους μισούς σημερινούς ανέργους, 640.000 περίπου, θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία σε άλλο κλάδο από αυτόν στον οποίο απασχολούνταν στο παρελθόν, και 500.000 από αυτούς θα πρέπει να φύγουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.