«Κίτρινος πυρετός» στις αγορές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΟΥ

«Βουτιά» στο … κενό πραγματοποίησαν, χθες, τα χρηματιστήρια της Κίνας όπου εκδηλώθηκε «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων μετά τις νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας. Το δυσοίωνο «ποδαρικό» επεκτάθηκε γρήγορα στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές του πλανήτη που έκλεισαν επίσης με βαριές απώλειες.

Αφορμή του άγριου ξεπουλήματος που σημειώθηκε σε Σαγκάη και Σενζέν, με την πτώση να διαμορφώνεται στο 7% λίγο πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αναστολής διαπραγμάτευσης που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για περιπτώσεις έντονης μεταβλητότητας, στάθηκαν τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη χώρα του Δράκου για τις βιομηχανικές παραγγελίες και την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα.

Το αρνητικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο ενέτειναν οι έντονες ανησυχίες λόγω της όξυνσης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους ανάφλεξης στην περιοχή και προκαλεί άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, η μεταβλητότητα στις αγορές αυξήθηκε και λόγω της μαζικής μετακίνησης κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

«Βουτιά» ο PMI
Όπως έγινε γνωστό, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Κίνας σημείωσε τον Δεκέμβριο βουτιά και διαμορφώθηκε στις 48,2 μονάδες έναντι των 48,6 μονάδων του Νοεμβρίου, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας προσπαθούν να ξεπεράσουν την υπερπαραγωγή και τη χαμηλή ζήτηση. Ο μεταποιητικός PMI βρίσκεται για 10ο διαδοχικό μήνα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 μονάδων και έρχεται ως απόρροια των στοιχείων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα οποία η βιομηχανική παραγωγή βελτιώθηκε ελαφρώς, αλλά παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, γεγονός που υποδεικνύει συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Στο άκουσμα της είδησης ο Shanghai Composite υποχώρησε 6,85% και ο Shenzhen Composite σημείωσε πτώση 8,1%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του τα τελευταία εννέα χρόνια. Ο CSI 300 – που αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις 300 μεγάλων επιχειρήσεων στα δύο κινεζικά χρηματιστήρια – «βυθίστηκε» για μικρό χρονικό διάστημα κατά 7,02%. Όταν αυτός ο δείκτης σημειώνει άνοδο ή πτώση μεγαλύτερη του 7%, διακόπτεται η διαπραγμάτευση στις κινεζικές αγορές για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Οι συναλλαγές είχαν ανασταλεί και νωρίτερα για 15 λεπτά χωρίς ωστόσο να ανακοπεί η πτώση των τιμών των μετοχών. Μόλις άνοιξαν ξανά οι αγορές, ο πανικός συνεχίστηκε ακάθεκτος, αναγκάζοντας τις αρχές να επέμβουν.

Προς αποφυγήν κραχ και με νωπές ακόμη τις μνήμες του καλοκαιρινού… σοκ (όταν οι δείκτες κατρακύλησαν 32% μέσα σε είκοσι μέρες) οι συνεδριάσεις διακόπηκαν οριστικά. Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,96%, και ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 3,06%. Τα αναδυόμενα χρηματιστήρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο.

Οι πιέσεις μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 4,28%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει απώλειες 2,39% και τον CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 2,47%.

Στον κινεζικό ?πυρετό? υπέκυψε και το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,62% στις 621,12 μονάδες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι επενδυτές και αναλυτές παραμένουν «bullish» στις ευρωπαϊκές μετοχές, ποντάροντας σε άνοδο 13% το 2016.

Πτώση και στη Wall Street
Η σκυτάλη της πτώσης πέρασε στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν βαθιά στο «κόκκινο» ήδη από το πρώτο καμπανάκι. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη παραμένει σε τροχιά να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 7%. Το ΔΝΤ προβλέπει την ίδια ώρα ανάπτυξη στο 6% του ΑΕΠ το 2016.

Για όσους βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο η Κίνα μπαίνει στο μονοπάτι της ασθενέστερης περιόδου ανάπτυξης από τη δεκαετία του ‘70. Για όσους όμως το βλέπουν μισογεμάτο, ο «δράκος» θα επιδείξει και φέτος μια εύρωστη και σταθερή ανάπτυξη. Στελέχη της Deutsche Bank δεν αποκλείουν πάντως οι προκλήσεις για την κινεζική οικονομία να συνεχίσουν να υφίστανται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. Ειδικότερα εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης θα χάσουν δυναμική το πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να έρθει εκ νέου αντιμέτωπη με πτωτικές πιέσεις.

Πτώση 1,62% και στο ελληνικό χρηματιστήριο

Διευρυμένες ήταν οι απώλειες κατά τη πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επηρεάστηκε από τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης δεν υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο φράγμα των 620 μονάδων και έκλεισε στις 621,12 με απώλειες 1,62%. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 12,48% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, και διαμορφώθηκε στα 57,96 εκατ. ευρώ

Είναι η πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση κατά την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ακολούθησε αυτόνομη πορεία αλλά εναρμονίστηκε με το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο τροφοδοτήθηκε αφενός από τις ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και αφετέρου από τις εξελίξεις με τις διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Πάντως η διατήρηση των 620 μονάδων ήταν ένα μάλλον θετικό σημάδι ως προς τις διαθέσεις της εγχώριας αγοράς, και παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλη μία σκληρή δοκιμασία καθώς θα πρέπει να επιλύσει τα ζητήματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, του φορολογικού και της μείωσης των δαπανών του Δημοσίου.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 11,11%. Απώλειες κατέγραψε και η Eurobank, η οποία έκλεισε με πτώση3,85% κρατώντας το όριο του 1 ευρώ. Διορθωτικά κινήθηκε χθες και η Εθνική, (-3,79%), ενώ και η Alpha Bank έκλεισε στο -3,21%. Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως και το +5,40%, έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,36%.

Εντονες ανησυχίες
Το αρνητικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο ενέτειναν οι έντονες ανησυχίες λόγω της όξυνσης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους ανάφλεξης στην περιοχή και προκαλεί άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Η μεταβλητότητα στις αγορές αυξήθηκε και λόγω της μαζικής μετακίνησης κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Η μεγαλύτερη πτώση
Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,96%, και ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 3,06%. Τα αναδυόμενα χρηματιστήρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο.

Πηγή: Ημερησία