Κυβερνητικό σπριντ για συμφωνία με «καύσιμο» την ανακεφαλαιοποίηση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε σπριντ, με κίνητρο την επίσπευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έχει επιδοθεί εσχάτως η κυβέρνηση προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για τα «ανοιχτά» θέματα, ώστε το επόμενο πακέτο μέτρων να ψηφιστεί στη Βουλή, πιθανότατα την μεθεπόμενη Πέμπτη.

Για το σκοπό αυτό σήμερα έρχεται εκ νέου στην Αθήνα το κουαρτέτο των θεσμών και αργά το απόγευμα αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των συνομιλιών τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι πλέον κοντά:

  • Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα πρόταση με τους θεσμούς -συζητήθηκε στο προχθεσινό EG με την αντικειμενική αξία στα 180.000 ευρώ (από τα 200.000) συν 50.000 για το ζευγάρι προσαυξανόμενο κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία παιδιά και οικογενειακό εισόδημα στα 28.000 με 30.000 ευρώ. Με την εν λόγω πρόταση προστατεύεται το 55% περίπου των κατοικιών με «κόκκινα» δάνεια. Υπό διαπραγμάτευση είναι η χρονική διάρκεια της προστασίας. Σε κάθε περίπτωση τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας οι τράπεζες δεν προχωρούν σε πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά «ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρονται να βγάλουν σε πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες (ούτε τα fund ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αγοράσουν)».
  • Στις 100 δόσεις με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν αργά χθες το απόγευμα ότι «υπάρχουν κάποιες μη ανακοινώσιμες τεχνικές λεπτομέρειες κι ότι η λογική του «ξηλώματος» του μέτρου είναι εκτός διαπραγμάτευσης.
  • Στα ισοδύναμα ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από ένα τέλος στα τυχερά παιχνίδια μπορεί να εισπράξει περί τα 230 με 250  εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο υπάρχουν ακόμη τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.
  • Στόχος είναι όλα τα θέματα να κλείσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας, πιθανότατα Πέμπτη όταν θα επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από την Τουρκία.
  • Στην κυβέρνηση με την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας να αποδεσμεύσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την υποχρέωση υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων κερδίζουν λίγο χρόνο για τα άλλα δύο μείζονα θέματα -ασφαλιστικό και φορολογικό- ευελπιστώντας ταυτόχρονα ότι η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία με την καταψήφιση της κυβέρνησης Κοέλιο και μια κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών, Αριστεράς, Κομμουνιστών και Οικολόγων προ των πυλών και οι επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία, θα «αναγκάσουν» τις Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο να χαλαρώσει τα λουριά της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας.

Στην ατζέντα το προσφυγικό

Στο μεταξύ, στις 12:00 ο Πρωθυπουργός αναχωρεί από την Ελευσίνα για τη Μάλτα και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο Πέμπτη.

Επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί ως «πρόβλημα» όλης της Ε.Ε. και όχι μόνο των χωρών πρώτης υποδοχής ώστε στο τραπέζι των συζητήσεων να τεθεί μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση των δικτύων παραμονής και διακίνησης και όχι μια «αλα καρτ» αντιμετώπιση που ρίχνει τα βάρη στις χώρες της πρώτης υποδοχής.

Παράλληλα πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να επισημάνει για μία ακόμη φορά πως η  Ελλάδα δεν γίνεται και δεν μπορεί να σηκώνει την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος και να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της ταυτοποίησης στην Τουρκία πριν την μετάβασή του στη γειτονική χώρα στις 17-18 Νοεμβρίου.

Σε επίπεδο διμερών επαφών ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ελβετίας με αντικείμενο την προώθηση συμφωνίας σε φορολογικά ζητήματα.

Πηγή: Ναυτεμπορική