Κλείνει η διαπραγματευτική γραμμή για το Παρίσι -Ολες οι φοροελαφρύνσεις που ζητά η κυβέρνηση

Λίγες ώρες απέμειναν από το κρίσιμο ραντεβού της ελληνικής αποστολής με την τρόικα στο Παρίσι και η κυβέρνηση κάνει τους τελικούς της σχεδιασμούς.

 

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν και ξαναγράφουν τα αιτήματα που θα ζητήσουν να γίνουν δεκτά από τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και τις κόκκινες γραμμές για τις οποίες δεν μπορεί να κάνει πίσω η Ελλάδα.

 

Με όπλο τα καλά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση ξεκινά έναν τριήμερο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με πρωταρχικό στόχο να πετύχει τα εξής:

 

· Τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 50% για όλους τους φορολογουμένους και όχι για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. συνταξιούχοι). Εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε η διατήρηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ και η μείωση των συντελεστών της εισφοράς κατά 50%, για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ώστε οι ποσοστιαίες επιβαρύνσεις να περιοριστούν από 1%-4% σε 0,5%-2%, είτε η αύξηση αφορολογήτου από τις 12.000 στις 18.000 ευρώ, η μείωση της εισφοράς κατά 50% για εισοδήματα από 18.000 έως 25.000 ευρώ και η διατήρησή της στα σημερινά επίπεδα για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Οι όποιες αλλαγές επέλθουν στις διατάξεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα τεθούν σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016.

 

· Θα ζητήσει την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% καθώς η νέα περίοδος διάθεσής του ξεκινά εντός του Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η τελική τιμή πώλησης του καυσίμου (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ που θα μειωθεί λόγω της περικοπής του ΕΦΚ) να αποκλιμακωθεί περίπου κατά 8,5 έως 12 λεπτά το λίτρο.

 

· Την αύξηση του αριθμού των δόσεων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και Ταμεία σε τουλάχιστον 48. Προωθούνται σενάρια ρυθμίσεων που θα δίδουν τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις για εξόφληση οφειλών, που δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 και μετά σε 48 έως και 80 μηνιαίες δόσεις, ενώ σήμερα για την τμηματική αποπληρωμή των οφειλών αυτών προβλέπονται μόλις 12 μηνιαίες δόσεις ή, σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, 24 δόσεις.

 

· Μία έκπτωση 20% στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

 

Μέχρι στιγμής το σκεπτικό που έχουν αναλύσει οι εταίροι μας κατά τη διάρκεια των επαφών τους με κυβερνητικά στελέχη είναι ότι για να προχωρήσει το σχέδιο για φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην προκύψουν αστοχίες στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Το επιχείρημα που θα προβάλει η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη είναι ότι όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα προδικάζουν ότι για τρίτη στη σειρά χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης θα είναι στο τέλος του έτους υψηλότερο από τον στόχο που έχει τεθεί.

Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι το οικονομικό επιτελείο μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, που κατατέθηκε στη Βουλή τον Απρίλιο αναθεώρησε τον στόχο για το πλεόνασμα.

 

Το οροθέτησε στο 2,3% του ΑΕΠ ή τα 4,6 δισ. ευρώ περίπου από 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού του 2014.

 

Πλέον όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ακόμη υψηλότερο. Υπέρβαση η οποία θα καλύψει τα περιορισμένα έσοδα από τις μειώσεις των φόρων.

 

Πιο αναλυτικά το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι η μείωση στο ήμισυ των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την έκτακτη εισφορά, η οποία θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και το 2015.

 

Όμως η τρόικα έχει προβάλει ενστάσεις, καθώς η εισφορά φέρνει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία 1,376 δισ. ευρώ και συνεπώς η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κατά 50% θα προκαλούσε απώλειες εσόδων της τάξης των περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να καλυφθούν.

 

Από την άλλη, οι εκπτώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τα κενά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπολογίζεται ότι θα έχουν «διαχειρίσιμο» δημοσιονομικό κόστος μεταξύ 60 και 100 εκατ. ευρώ.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως θα αποσπάσουν πιο εύκολα το «ναι» της τρόικας όσον αφορά τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το μέτρο πέρα από το κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε (εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά περιόρισαν δραματικά την προμήθεια πετρελαίου) προκάλεσε «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από ΦΠΑ της τάξης των 500 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία.

 

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών τα στοιχεία αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Από τις αρχές του 2013 μέχρι και το τέλος του Ιουλίου οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 15,236 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά αγγίζουν τα 68 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος η βελτίωση των ρυθμίσεων με αύξηση των δόσεων αποπληρωμής.

 

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις για 72 ακόμη και 100 μηνιαίες δόσεις. Εκτιμάται όμως ότι συμφωνία με την τρόικα μπορεί να επιτευχθεί σε νέα ρύθμιση χρεών σε 48 δόσεις ώστε να ξεκινήσει η τμηματική καταβολή των οφειλόμενων φόρων.

 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα τεθούν ακόμη:

 

· Η σταδιακή μείωση της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση σε πρώτη φάση των συντελεστών κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες. Για παράδειγμα, ο ανώτατος συντελεστής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εξετάζεται να μειωθεί από το 42% στο 40%. Μελετάται, επίσης, η αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο από τα 9.550 ευρώ στα 11.500 ευρώ.

 

· Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν μηδενικά εισοδήματα.

 

· Η μείωση κατά 2 μονάδες των συντελεστών φορολογίας επιχειρηματικών κερδών (σήμερα είναι 26% έως 50.000 ευρώ και 33% για το εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ).

 

· Η διατήρηση και μετά το τέλος του 2014 του μειωμένου συντελεστή 13% στην εστίαση.

 

Τέλος τα τεκμήρια από το 2015

Τους τελευταίους μήνες ζωής «μετρούν» τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία καταργούνται το 2015. Τα νέου τύπου «τεκμήρια» για τον προσδιορισμό των καθαρών εισοδημάτων των φορολογούμενων, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο «αχρηστεύουν» τα «αυστηρά» τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται σήμερα για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς.

 

Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν τα τεκμήρια. Το νέο Περιουσιολόγιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Με βάση αυτό θα γίνεται, ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογουμένων.