Κλείνει το Google News στην Ισπανία

Να διακόψει τη λειτουργία της υπηρεσίας Google News στην Ισπανία αποφάσισε ο ιντερνετικός κολοσσός εξαιτίας ενός νέου νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και ιδιοκτησίας που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στη χώρα από το 2015.

 

Με «βαθιά λύπη της η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία της υπηρεσίας στη χώρα στις 16 Δεκεμβρίου», ανακοίνωσε σε ανάρτησή της στο ευρωπαϊκό blog της η Google.

 

H διαδικασία διακοπής της υπηρεσίας θα ξεκινήσει άμεσα αφαιρώντας όλα τα ειδησεογραφικά μέσα από το ισπανικό Google News, και θα ολοκληρωθεί με το οριστικό κλείσιμό της λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς. 

 

Η νέα ισπανική νομοθεσία, που απέκτησε το προσωνύμιο “Google Tax” απαιτεί από τους εκδότες και τα ειδησεογραφικά δίκτυα να επιβάλλουν χρεώσεις σε υπηρεσίες όπως το Google News, για την προβολή μικρών αποσπασμάτων από τις ειδήσεις, ακόμα και αν τα ίδια δεν επιθυμούν να χρεώνουν τις εν λόγω ηλεκτρονικές υπηρεσίες συγκέντρωσης ειδήσεων. Όπως ήταν επόμενο, η Google εναντιώθηκε στην απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι δεν έχει έσοδα από την υπηρεσία αναζήτησης άρθρων. 

Το κλείσιμο της εν λόγω υπηρεσίας αναμένεται να επηρεάσει άμεσα όλα τα ισπανικά ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, αφού η Google πρόκειται να αφαιρέσει κάθε αναφορά σε αυτά και από την διεθνή μηχανή αναζήτησής της, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις εκδοτικές εταιρείες της χώρας.

Πηγή: BBC