Κλείνουν οι δίοδοι προς τη βόρεια Ευρώπη

Η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή νέου συρμάτινου φράχτη κατά μήκος των 41 χιλιομέτρων των συνόρων της με την Κροατία, με στόχο να σταματήσει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Ο φράχτης ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο Ατίλα Κόβατς. Η Βουδαπέστη αποφάσισε να κατασκευάσει νέο συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. χερσαίων συνόρων της, καθώς τα υπόλοιπα 330 χλμ. συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών που ορίζονται από τον ποταμό Ντράβα είναι δύσκολο να διασχισθούν.

Η Βουδαπέστη, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής εναντίον των μεταναστών, είχε ήδη κατασκευάσει παρόμοιο φράχτη κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία, τον οποίο στη συνέχεια ενίσχυσε με δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων.

Η χώρα θέλει επίσης να κατασκευάσει έναν φράχτη στην πλευρά των συνόρων της με τη Ρουμανία, στα ανατολικά.

Την Παρασκευή, η Κροατία προώθησε 4.400 μετανάστες στην Ουγγαρία, μεταφέροντας τους με λεωφορεία και τραίνα.

 

Η Κροατία θα συνεχίσει να προωθεί μετανάστες στην Ουγγαρία, «βέλη» κατά Ελλάδας

Η Κροατία θα συνεχίσει να προωθεί τους μετανάστες στα σύνορα με την Ουγγαρία, χώρα με την οποία δεν υπάρχει συμφωνία για το θέμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διευκολύνει επίτηδες τη ροή μεταναστών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Είμαστε κατά κάποιο τρόπο αναγκασμένοι να δεχόμαστε τους πρόσφυγες, να τους στέλνουμε στα σύνορα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τους αναγκάζουμε να τους δεχτούν», πρόσθεσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπέλι Μάναστιρ, στη βορειοανατολική χώρα, το οποίο ήταν σχεδόν άδειο το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Ο κ. Μιλάνοβιτς επισήμανε ότι το «σοβαρό πρόβλημα» ήταν στην Τουρκία και την Ελλάδα, απ’ όπου οι μετανάστες κατευθύνονται προς τη δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. «Αυτό είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσω ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα ζητήσω να αρχίσουμε επιτέλους να μιλάμε γι αυτή την κατάσταση».

Ο επικεφαλής της κροατικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσοστό 75 έως 80% των μεταναστών εισέρχεται από τα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για ανθρώπους των οποίων η ζωή δεν είναι σε κίνδυνο».

«Θα μεταφερθούν από τους διακινητές με φουσκωτές βάρκες. Είναι ένα ταξίδι που είναι πολύ σύντομο και το οποίο μπορούμε να εμποδίσουμε, αλλά η Ελλάδα δεν το κάνει επίτηδες», τόνισε.

«Η Κροατία δεν θα γίνει το κέντρο προσφύγων στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε.