Κλειστή η Ροτόντα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου

rotonta

Κλειστό για το κοινό είναι από σήμερα -και θα παραμείνει για περίπου έναν μήνα- το μνημείο της Ροτόντας, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης, που είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο, εισέρχονται στην φάση ολοκλήρωσής τους.

Η Ροτόντα θα παραμείνει κλειστή από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015, λόγω εντατικοποίησης των εργασιών για την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες αφορούν τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο της Ροτόντας, ενώ από τις παρεμβάσεις ξεχωρίζει -και είναι βέβαιο ότι δε θα μείνει απαρατήρητη- το «ξήλωμα» της σκαλωσιάς (καθαίρεση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών μεταλλικών ικριωμάτων).

Οι εργασίες στη Ροτόντα περιλαμβάνουν, ακόμη, επιδιόρθωση φθορών στη στέγη του μνημείου, πλήρη αποκατάσταση του δαπέδου του ιερού βήματος, εγκατάσταση ηλεκτροφωτιστικού συστήματος, εσωτερική σήμανση, αποκατάσταση ψηφιδωτών κ.ά.

«Η απόδοση της Ροτόντας στο κοινό ήταν ο πρωταρχικός στόχος, μετά την ενοποίηση των εφορειών και τη σύσταση της νέας εφορείας αρχαιοτήτων. Η εφορεία επιτέλεσε τον πρώτο στόχο που έθεσε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγος Σταμάτιος Χονδρογιάννης, διευκρινίζοντας ότι για τις παρεμβάσεις που έγιναν θα ενημερωθεί και η UNESCO, καθώς η Ροτόντα συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χονδρογιάννης, η Ροτόντα θα ανοίξει και πάλι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 με μία μεγάλη εορταστική εκδήλωση.