Κομισιόν: «Εμείς δεν κάναμε λάθη για την ανεργία στην Ελλάδα»

Αρνείται η Κομισιόν να παραδεχτεί το ρόλο της καθ’ όλα τα χρόνια του Μνημονίου στην «αποψίλωση» της Ελλάδας από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της, την απαξίωση της ίδιας της εργασίας εν τέλει. 

 
Στην Ελλάδα των Μνημονίων και με έναν στους τρεις κατοίκους να μην έχει ουσιαστικά έσοδα από πουθενά πλέον παρά μόνο από μαύρη εργασία, η Κομισιόν αρνείται να αναγνωρίσει τα λάθη της στον σχεδιασμό της πολιτικής της «τρόικα» (αποτελούμενης κατά τα 2/3 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία οδήγησε στα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.
Ακολουθούν τα κείμενα της σχετικής ερώτησηςτου ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου  και της απάντησης του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. 

 
Ερώτηση:
 
Σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας Eurobank που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2014[1], η απασχόληση στην ελληνική οικονομία από τον Μάιο του 2008 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 μειώθηκε κατά 1.047.000 άτομα και το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας ηλικίας 15 έως 74 ετών μειώθηκε κατά 347.520 άτομα στο ίδιο διάστημα. Τούτο οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην εκροή μεταναστών προς το εξωτερικό για εύρεση εργασίας.
Δεδομένου ότι στο μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω χρονικού διαστήματος η οικονομική, δημοσιονομική και εργασιακή πολιτική σχεδιαζόταν από την τρόικα (με συμμετοχή κατά τα 2/3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και επιβαλλόταν από αυτή στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, ερωτάται η Επιτροπή:
– Είναι λογικά δυνατό να ανακάμψει η οικονομία οποιασδήποτε χώρας όταν αυτή αποψιλώνεται σταδιακά από τον εργασιακά ενεργό πληθυσμό της;
– Είναι η Επιτροπή διατεθειμένη να αναγνωρίσει δικά της λάθη στο σχεδιασμό της πολιτικής που οδήγησε στα προαναφερόμενα καταστροφικά αποτελέσματα;
 
Απάντηση:
 
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (7.4.2015)
 
Η δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Η μείωση της απασχόλησης έως το 2013 οφειλόταν στην επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αντικατοπτρίζοντας τις σοβαρές ανισορροπίες που συσσωρεύθηκαν την τελευταία δεκαετία. Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν στόχο να βελτιώσουν τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.
 
Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας, αντικατοπτρίζοντας τις θετικές επιδράσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, μειώθηκε κατά 7,0% ή κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2013. Όπως καταγράφεται από το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας[2], η απασχόληση αυξήθηκε ήδη το 2013, με τη δημιουργία 133.488 νέων θέσεων εργασίας. Η θετική τάση επιβεβαιώθηκε το 2014 με 99.122 νέες θέσεις εργασίας.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr