Κομισιόν: Πρωταρχικής σημασίας η θετική έκβαση των διαβουλεύσεων

Πρωταρχική σημασία έχει η θετική έκβαση των εν εξελίξει τεχνικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

 

Σε ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, αν είναι πιθανό να αναζητηθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή και προτεραιότητα αυτήν την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

 

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένων και των συζητήσεων στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι γνωστό. Σημείωσε, επίσης, ότι εκτίμηση της Επιτροπής είναι πως τώρα είναι η ώρα της δουλειάς και όχι των ανακοινώσεων και υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι «τώρα είναι ώρα ενότητας και όχι διχασμού».

 

«Πριν περάσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να συζητήσουν σε τεχνικό επίπεδο. Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τώρα είναι η ώρα των εμπειρογνωμόνων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 

Την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επεσήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της ενώπιον φοιτητών στο Νέο Δελχί. Η Κριστίν Λαγκάρντ που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ινδία, πρόσθεσε ωστόσο, ότι συμπονά τους Έλληνες φορολογούμενους.

 

«Ξέρω πόσο σκληρό είναι για τον ελληνικό λαό και ιδιαιτέρως για τους ανθρώπους που πληρώνουν τους φόρους τους, για τους ανθρώπους που είναι διαφανείς», τόνισε η κ.Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ερωταπαντήσεων με τους φοιτητές.

 

«Εξίσου, όμως, πιστεύω ότι η οικονομία χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί, ότι χρειάζεται να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να χρηματοδοτηθεί, γιατί στο μέλλον δεν μπορείς να δανείζεσαι συνεχώς», σημείωσε.

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας στη Γερμανία, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε νωρίτερα ότι κοινός στόχος τόσο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

 

Η διευκρίνιση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μία έξοδο της Ελλάδας από ατύχημα.

 

«Εξακολουθούμε να έχουμε κοινό πολιτικό στόχο -και δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Καγκελαρίου- να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για αυτό από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση. Και η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.