Κορδελιό – Εύοσμος: Όχι στην υποχρεωτική εκταφή πριν από τα πέντε χρόνια

Τις έντονες αντιδράσεις του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του συνδέσμου δήμων δυτικής Θεσσαλονίκης να μη χορηγεί πέμπτο χρόνο παράτασης στον ενταφιασμό στα κοιμητήρια της περιοχής.

 

Η δημοτική Αρχή ζητά τη άμεση απόσυρση της απάνθρωπης, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφασης, υποστηρίζοντας πως οι συγγενείς που έθαψαν τους δικούς τους δεν αντέχουν να έρχονται αντιμέτωποι με σοκαριστικές εικόνες.

Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας καταγγέλλει τη διοίκηση του συνδέσμου, τονίζοντας ότι με βάση αυτήν την απόφαση για εκταφή πριν από τον πέμπτο χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι βιώνουν τη χειρότερη ίσως εμπειρία της ζωής τους. «Ο χρόνος απέδειξε ότι ο τετραετής ενταφιασμός των νεκρών τελικά δεν είναι αρκετός, η δε θέα των νεκρών κατά την εκταφή είναι ιδιαζόντως σοκαριστική για όλους και κυρίως για τους οικείους που βιώνουν μία δεύτερη κηδεία του προσφιλούς τους προσώπου» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου. Για τον λόγο αυτό, ζητά από τον σύνδεσμο δήμων δυτικής Θεσσαλονίκης να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση, την οποία έλαβε αιφνιδίως, επικαλούμενος τη έλλειψη χώρων.

Όπως αναφέρει ο κ. Σούλας, η αιτιολογία για έλλειψη χώρων είναι ένα πρόσχημα, το οποίο δεν υφίσταται, διότι ο σύνδεσμος διαθέτει 60 στρέμματα δίπλα ακριβώς από τον υπάρχοντα χώρο. Με την αξιοποίηση αυτών των στρεμμάτων μπορεί να επιτευχθεί, όπως λέει, η επέκταση των κοιμητηρίων, η οποία θα δώσει λύση στο υπάρχον πρόβλημα. Σημειώνει ακόμα πως αποτελεί πρόσχημα ότι ο σύνδεσμος δεν μπορεί να προβεί σε επέκταση των κοιμητηρίων, διότι δεν έχει μηχανικό. «Η πρόφαση αυτή καταρρίπτεται από το γεγονός ότι ο σύνδεσμος διαθέτει στο ενεργητικό του περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ, τα οποία έφθασαν στα ταμεία του από επιβαλλόμενα τέλη στους οικείους των ενταφιασμένων αλλά και με εισφορές των δήμων μελών του. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε κάλλιστα να αναθέσει τη σύνταξη και τη μελέτη της επέκτασης των κοιμητηρίων σε ένα μελετητικό γραφείο» υποστηρίζει ο δήμαρχος κ. Σούλας.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου καταγγέλλει επίσης το σύνδεσμο δήμων δυτικής Θεσσαλονίκης και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αναφορικά με τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, δεν προηγήθηκε ως όφειλε τυπικά, νομικά και ηθικά η διαβούλευση και η ενημέρωση, ώστε να ασκηθεί η ανάλογη πίεση προς όλους τους εμπλεκόμενους και υπεύθυνους φορείς για την εξεύρεση λύσης.

«Αν πραγματικά υπήρχε βούληση για να λυθεί το πρόβλημα, θα μπορούσε ακόμα και η έλλειψη μηχανικού να καλυφθεί με εξάμηνες αποσπάσεις από τους δήμους του συνδέσμου» επισημαίνει ο κ. Σούλας.

Επειδή όμως, όπως αναφέρει, υπάρχει ακόμη χρόνος, ο δήμος και οι πολίτες ελπίζουν να υπάρχει και η ανάλογη διάθεση από την πλευρά του συνδέσμου για την επίλυση αυτού του σοβαρού, ηθικού και κοινωνικού προβλήματος, το οποίο ταλαιπωρεί και δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία. «Εκτός εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι που υπαγορεύουν την εφαρμογή της απόφασης, για τους οποίους επιβάλλεται να ενημερωθούμε άμεσα» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία