Κορωνοϊός -Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: Βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα

Για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Open TV ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε σε δραματικό τόνο πως «τις τελευταίες 10 μέρες βαδίζουμε στο πιο αρνητικό σενάριο το οποίο θα οδηγήσει αν δεν πάρουμε εμείς σοβαρά την κατάσταση και δεν τηρηθούν τα αντίστοιχα αυστηρά μέτρα, σε μια πολύ σημαντική αύξηση ήδη από τον Νοέμβριο και βεβαίως ακόμα χειρότερη τον Δεκέμβρη».

Διευκρινίζοντας ποιο είναι το χειρότερο σενάριο ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Μιλάμε για μία αύξηση η οποία θα πήγαινε παραπέρα από τα 1.000 – 2.000 κρούσματα στο τέλος του Δεκέμβρη και η οποία φυσικά θα είναι δυσβάσταχτη γιατί δεν θα μπορούσε το ΕΣΥ να την αντέξει».

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι θα συμβεί αυτό «γιατί προφανώς θα ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα νωρίτερα, απλώς οι υπολογισμοί μάς δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε την αρχή του να βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, όπως η τηλεργασία, ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα και οι αποστάσεις, ενώ σχετικά με την προοπτική ενός lockdown είπε: «Συζητάμε θέματα που έχουν να κάνουν με μερικά lockdown παραδείγματος χάριν στη Αττική, αλλά προσπαθούμε να δούμε με ποιο σχήμα θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αν χρειαστεί να συμβεί αυτό, έτσι ώστε να μην χτυπήσουμε τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας συνολικά».

«Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι σε σχέση με αυτά τα μέτρα, αλλά κυρίως να είμαστε εμείς οι πολίτες πιο υπεύθυνοι όσον αφορά στην τήρησή τους», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας έως τις 20 Οκτώβρη μέσα στο οποίο μπορούμε να πάρουμε μέτρα, και να αρχίζουν αυτά να αποδίδουν πριν από αυτή την ημερομηνία για να μπορούμε να ανασχέσουμε εύκολα την επιδημία.


Πηγή: iefimerida.gr