Κορωνοϊός: Τα μηνύματα από το διάγγελμα Μητσοτάκη -Το Σαββατοκύριακο θα κριθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται από τους επιστήμονες οι πιο κρίσιμες στην μάχη με τον κορωνοϊό.

Αυτές οι δύο εβδομάδες θα καθορίσουν το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από αυτό τον πόλεμο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ή θα βρεθεί στο έλεος της πανδημίας που θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ατομική ευθύνη των πολιτών και η τήρηση των μέτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα για απαγόρευση κυκλοφορίας
Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές για την ανάσχεση του φονικού ιού και χθες, με το μήνυμα του, έκρουσε το καμπανάκι της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περίπτωση που παρατηρηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά, παρόμοια με αυτήν που παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωινό καφέ που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε δεχθεί εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε αυτά τα δραστικά μέτρα.

Η μαζική έξοδος πολιτών από τα αστικά κέντρα, ειδικά της Αθήνας, προς την επαρχία και τα νησιά θορύβησε πολλά κυβερνητικά στελέχη. Επισήμαναν τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση του ιού σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν πληγεί και ταυτόχρονα, όσοι νοσήσουν να μην μπορούν να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, ιδίως στην νησιωτική χώρα.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να δείξει εμπιστοσύνη στους πολίτες και γι’ αυτό απευθύνθηκε για τρίτη φορά με προσωπικό μήνυμα σε αυτούς. Παρουσίασε όλα τα δεδομένα της κατάστασης και προειδοποίησε για τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοπεριορισμός. Στην φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχουν και μέτρα περιορισμού στην δυναμικότητα των πλοίων σε ό,τι αφορά την τη μεταφορά προς τα νησιά. Επίσης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα αεροδρόμια για πτήσεις εξωτερικού. Όμως, δεν προχώρησε αυτή η πρόταση καθώς ήδη οι πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 90% και το κλείσιμο των αεροδρομίων αποτελεί μια απόφαση που θα παρθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα κράτη μέλη.

Εμφαση Μητσοτάκη στην στήριξη της οικονομίας
Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στις αποφάσεις για στήριξη της οικονομίας μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση που θα προσφέρει τεράστια ρευστότητα. Ξεχωριστή αναφορά υπήρξε στην πρόνοια για τους εργαζόμενους και την ανακοίνωση για καταβολή του δώρου Πάσχα σε όλους, παρά το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή του στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου οπότε και υπολογίζεται ότι ο ιός θα έχει υποχωρήσει, η οικονομική ζωή θα ξεκινά εκ νέου και τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην τόνωση της αγοράς.

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο θα προβλέπεται η ταυτόχρονη καταβολή και του επιδόματος αδείας που συνήθως καταβάλλεται στα μέσα Ιουλίου. Στην ουσία οι εργαζόμενοι θα λάβουν έναν επιπλέον ολόκληρο μισθό.

Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πολιτικά στελέχη παρατηρούν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και διαπιστώνουν μια διττή συμπεριφορά. Από την μια ο κ. Τσίπρας κινείται θεσμικά, με χαρακτηριστική τη δήλωσή του, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό, όπου σημείωσε ότι είναι ώρα ευθύνης και όχι αντιπαράθεσης.

Από την άλλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και διαδικτυακά τρολς σε κοινή γραμμή, επιχειρούν την απαξίωση των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή για την διαχείριση της κατάστασης, όπως του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, που υποστήριξε ότι «Η υποκαταμέτρηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, μπορεί να δημιουργήσει εφησυχασμό και να υπονομεύσει τα περιοριστικά μέτρα, πράγμα καταστροφικό. Και όλα αυτά για να λένε οι καραγκιόζηδες κύκλοι Μαξίμου ότι η πολιτική τους αποδίδει. Αλλάξτε ρότα».

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη αναρωτιούνταν αν ο κ. Τσίπρας θα καταδικάσει την εμπρηστική δήλωση Κυρίτση. Οι πολιτικοί παρατηρητές, που εστιάζουν σε αυτές τις συμπεριφορές, δεν αποκλείουν ως στρατηγική επιλογή της Κουμουνδούρου την «προστασία» Τσίπρα με την θεσμική του παρουσία και παράλληλα την δημιουργία πόλωσης στην κοινωνία, μέσω συγκεκριμένων διαύλων, ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά, τυχόν αρνητικά αποτελέσματα στην μάχη με την πανδημία.


Πηγή: iefimerida.gr