Κορωνοϊός -Θεσσαλονίκη: Πρώτη δωρεά οργάνων εν μέσω πανδημίας -Κέρδισε τη ζωή ένας 31χρονος

Σε Νεφρική Μεταμόσχευση, εν μέσω κορωνοϊού, από 55χρονο πτωματικό δότη προχώρησε το Σάββατο, η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε παρά της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων και μεταμοσχεύσεων που επικρατεί, εν μέσω πανδημίας και της ταχείας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως.
Είχε προηγηθεί η πρώτη Νεφρική μεταμόσχευση στις 13 Μαρτίου 2020, αξιοποιώντας προσφερόμενο νεφρικό μόσχευμα από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέβηκε η Ομάδα λήψης οργάνων της Χειρουργικής Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ.

Ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα πρόληψης λόγω κορωνοϊού
Με ιδιαίτερη την αίσθηση της επιστημονικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένα, μέσα από τις διαδικασίες της Δωρεάς στα νοσοκομεία των πτωματικών δοτών, αλλά και στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του «Ιπποκράτειου» Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Συνεργασία νοσοκομείου Πάτρας-Θεσσαλονίκης
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διατήρησε τα όργανα του δότη, λαμβάνοντας όλα τα προφυλακτικά μέτρα που απαιτούνται. Η κινητοποίηση και η συνεργασία ιατρών και νοσηλευτών πολλών ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», είχε σαν αποτέλεσμα την επιτυχή μεταμόσχευση.
Πρώτος Λήπτης του νεφρικού μοσχεύματος ήταν 67χρονος ασθενής, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για ένδεκα χρόνια και σήμερα έχει ήδη πολύ καλή νεφρική λειτουργία.
Ο δεύτερος Λήπτης σήμερα είναι 31χρονος συνάνθρωπός μας, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Όπως αναφέρει το thestival η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ., έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.660 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (607 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελληνικό χώρο.


Πηγή: iefimerida.gr