Κοσμογονικές αλλαγές στα ακίνητα προβλέπει «γκουρού» του real estate

Καθοριστικά για την αγορά ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια καθώς θα περιορίζεται συνεχώς ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση έργων.

 

Την αιχμηρή αυτή άποψη θα αναπτύξει ο παγκόσμιας φήμης αμερικανός οικονομολόγος Δρ. Hugh F. Kelly που έρχεται στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του περιοδικού Real Estate & Development, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

«Δείτε από πού έρχεται το κεφάλαιο» δηλώνει ο Hugh Kelly. «Ποιοι είναι οι μεγάλοι αγοραστές: Εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (PEREF), εταιρείες αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά Ταμεία διαθέτουν μεγάλα ποσά για να τοποθετήσουν στην αγορά. Και είναι ακόμη οι διεθνείς επενδυτές που τροφοδοτούν την παγκόσμια Οικονομία. Υπάρχουν και οι καταθέσεις στις τράπεζες. Μεταξύ 2006 και 2009 αυξήθηκαν από $1,2 τρισ. σε $2,3 τρισ. Σήμερα έχουν περιοριστεί σε $1,7 τρισ., γεγονός που σημαίνει ότι $700 δισ. θα αναζητήσουν στον επόμενο χρόνο αποδόσεις για να εξασφαλίσουν το κεφάλαιο, σε κλάδους με υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων».

 

Νέα μοντέλα απασχόλησης

Όπως ισχυρίζεται σε ότι αφορά την εργασία «Τριπλάσιες πιθανότητες καλοπληρωμένης καριέρας δίνουν οι 24ωρες πόλεις σε άτομα που προέρχονται απο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Σε πόλεις μεγάλης κινητικότητας ένας στους δέκα μπορεί να βρεθεί απο το χαμηλό 25% στο top 25%. Στις άλλες πόλεις το ποσοστό μειώνεται στο ένας στους σαράντα».

 

Οικονομολόγος με εξειδίκευση στην αγορά ακινήτων, καθηγητής στις σημαντικότερες σχολές real Estate παγκοσμίως (NYU, LSE) και σύμβουλος σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, Οργανισμούς και funds μεταξύ των οποίων οι: JP Morgan, Real Estate CP, Port Authority of New York, Murray Hill, Silverstein WTC, Westfield, JLL και CBRE, o πρόεδρος του CRE (Counselors of Real Estate) για το 2014, θα αναφερθεί στις τάσεις της αγοράς ακίνητης περιουσίας, και το νέο πλαίσιο δεοντολογίας που επέβαλε η πρόσφατη κρίση.

 

Ο Hugh Kelly θα αναλύσει γιατί οι προκλήσεις της Οικονομίας καλλιεργούν προσδοκίες στα ανώτατα διοικητικά στελέχη των εταιρειών, καθώς και τους λόγους που οι αναδυόμενες βέλτιστες πρακτικές σε συνδυασμό με την Καινοτομία διαμορφώνουν την αμερικανική προσέγγιση για την παγκόσμια επιχειρηματικότητα.

 

Διπλάσιες αποδόσεις

H εξειδίκευση του σε θέματα ασφάλισης, που δημιούργησε η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, καθιστά σαφές γιατί «οι αστικές αναπλάσεις φέρνουν μεγαλύτερες αποδόσεις σε περιβάλλον 24ωρης λειτουργίας πόλης».

 

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα του CRE «οι αποδόσεις των κτηρίων στα κέντρα των Μητροπολιτικών κέντρων είναι διπλάσιες σε σύγκριση με τις περιοχές που λειτουργούν 9:00πμ. με 5:00μμ. Σε ότι αφορά την ευρύτερη Μητροπολιτική περιοχή είναι κατά τι μικρότερες (75%)». «Οι πέντε αμερικανικές μητροπόλεις έχουν απορροφήσει το 67% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στην αγορά ακινήτων την τελευταία 10ετία. Γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές. Δεν είναι εύκολο, ούτε φθηνό να δημιουργήσεις συγκοινωνιακά δίκτυα. Ακόμη και στις περιοχές που υπάρχουν, το κόστος συντήρησης είναι τέτοιο που οι δημοτικοί άρχοντες δεν είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τη φορολογία για να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κονδύλια» τονίζει ο αμερικανός οικονομολόγος.