Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνοι οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά με αυξημένες κατά μέσο όρο 31% ακούσιες νοσηλείες και κατά 19,57% αύξηση του συνόλου των εξετασθέντων, αναγκάζεται να λειτουργεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

 

Τα παραπάνω επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ψυχίατρος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ, Θανάσης Βαξεβάνης. “Η λειτουργία του ΨΝΘ καθίσταται προβληματική και ενίοτε επικίνδυνη λόγω των ελλείψεων”, είπε αναφέροντας ότι στο διάστημα 2010-2013 μειώθηκε κατά 77 ο αριθμός των νοσηλευτών, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων, ο αριθμός των γιατρών θα είναι κατά 27 μικρότερες από το 2012.

 

“Ανέκδοτο το κλείσιμο του νοσοκομείου”, λένε οι αρμόδιοι

“Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο που καλύπτει ψυχιατρικά τη μισή Ελλάδα και που το ποσοστό ακούσιων νοσηλειών από το νομό Θεσσαλονίκης το 2013 σε σύγκριση με το 2012 αυξήθηκε κατά 17% και εκτός νομού Θεσσαλονίκης κατά 43% με εισαγωγές προερχόμενες από όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Η απελπιστική έλλειψη ανάπτυξης ψυχιατρικών δομών στις περιοχές αυτές αλλά και το κλείσιμο ήδη υπαρχόντων δομών λόγω έλλειψης προσωπικού καθιστούν το ΨΝΘ όχι ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά της μισής Ελλάδα. Σε ένα τέτοιο τοπίο φαντάζει ως ανέκδοτο το κλείσιμο του ΨΝΘ το 2015 λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας που προκύπτουν από το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Andor στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα” ανέφερε ο κ. Βαξεβάνης.

 

Μεγάλοι κίνδυνοι

Να σημειωθεί ότι σε έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΨΝΘ σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των δομών και των υπηρεσιών του νοσοκομείου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία του Τμήματος Ακαταλόγιστων όπου νοσηλεύονται 60 ποινικοί ασθενείς, εκ των οποίων οι 45 ανθρωποκτόνοι, από μη ασφαλής θα γίνει επικίνδυνη καθώς με την επικείμενη συνταξιοδότηση του συντονιστή διευθυντή οι ασθενείς αυτοί δεν θα καλύπτονται θεραπευτικά για το διάστημα που η μοναδική ψυχίατρος του Τμήματος θα έχει άδεια ή ρεπό.

 

Δείτε σχετικά:

«Καταρρέει» το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης