Ξεκάθαρα πλέον, οι γερμανοί πατούν «πόδι» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και μάλιστα, το κάνουν μετά από ελληνικά… παρακάλια.

Ξεκάθαρα πλέον, οι Γερμανοί πατούν «πόδι» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και μάλιστα, το κάνουν μετά από ελληνικά… παρακάλια.

Η κυβέρνηση της Φράου Μέρκελ, η οποία έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για τη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, έρχεται πλέον και επίσημα στο τραπεζικό σύστημα. Όπως πολλοί έχουν συνομολογήσει, η Γερμανία, ως η ‘ατμομηχανή’ της Ευρώπης, θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί καλύτερα το ελληνικό χρέος, να στηρίξει την ανάπτυξη και να μην επιβάλει την πολιτική λιτότητας. Αυτή, η συγκεκριμένη επιλογή του Βερολίνου οδήγησε στην πλήρη απαξίωση και καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
 
Σήμερα το μεσημέρι, οι Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθούν με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της γερμανικής τράπεζας KfWΛουτζ Κρίστιαν Φούνκε υπογράφουν την τελική συμφωνία για την συμμετοχή της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δάνεια, εγγυήσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, αλλά και έργα υποδομής, ενώ θα συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.
 
Η KfW θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth- IfG) με 100 εκατ. ευρώ ποσό που είχε προσδιοριστεί τον Ιούλιο του 2013 όταν είχε υπογραφεί το αρχικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκτός από τα 100 εκατ. ευρώ της KfW στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου θα μετέχουν το Ελληνικό Δημόσιο με 350 εκατ. ευρώ, το Ίδρυμα Ωνάση με 30 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων της Γαλλίας. Αν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε δεσμευθεί να μετέχει με 50 εκατ. ευρώ στο IfG, ωστόσο οι σχετικές διαδικασίες έχουν καθυστερήσει. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει προσδιορίσει την καταληκτική ημερομηνία ιδρύσεως του IfG έως τις 30 Ιουνίου.
 
Το σχέδιο του Βερολίνου αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα και τα κομμάτια του παζλ συνθέτουν πλέον την εικόνα. Η Γερμανία θα μετατρέψει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της και θα έχει λόγο για τα πάντα.

 
Του Άγγελου Αγγελίδη,

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr