Ξεκινά η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου Θεσσαλονίκης

Συνεργασία με τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες, προανήγγειλε ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με “πράσινα” έργα.

 

Ή ανάγκη για πράσινες πόλεις είναι δεδομένη, όπως άλλωστε δεδομένη είναι και η ύπαρξη πολιτικών οι οποίοι στήνουν καριέρες πάνω στην ανάγκη να έχουμε πράσινες πόλεις, όπως και επαγγελματιών-επιχειρηματιών που στηρίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

 

Πρέπει, επίσης, να βλέπουμε πάντα τι πράττουν όλοι όσοι έχουν θέση ευθύνης και λιγότερο τι λένε”, επισήμανε ο κ. Σιμόπουλος στην εισήγησή του στο 7ο Πολυσυνέδριο “Καινοτομία και ανάπτυξη: Η Θεσσαλονίκη καινοτομεί”, που διοργανώθηκε από τον lotoτοπο “ka-business” στη Θεσσαλονίκη.

 

“Μολονότι στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στη γ.γ. Δημοσίων Έργων πολλές φορές κατηγορούμαστε ότι προτάσσουμε την ανάγκη να γίνουν έργα, από την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο”, υποστήριξε ο κ. Σιμόπουλος.

 

Η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβανόταν στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αρχιτεκτονική αναμόρφωση της Θεσσαλονίκης που ονομάστηκε “Θεσσαλονίκη 2012”.

 

Επρόκειτο μάλιστα να διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στρατηγικού σχεδιασμού του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2012, αλλά μεσολάβησαν εκλογές και η διαδικασία ανεστάλη. Το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του Θερμαϊκού κόλπου και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης από το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο επισήμαναν εκείνη την περίοδο και απόφοιτοι αμερικάνικων πανεπιστήμιων, που επισκέφτηκαν εν πλω την περιοχή. Τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά.

Το δυτικό τμήμα του θαλάσσιου μετώπου, όπως περιέγραφε ο σχεδιασμός “Θεσσαλονίκη 2012”, στους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης αποτελεί το πιο επιβαρυμένο περιβαλλοντικά και αναξιοποίητο τμήμα του θαλάσσιου μετώπου Θεσσαλονίκης. Παράνομες εναποθέσεις απορριμμάτων και αμμοληψίες, ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις παραγωγικών μονάδων, φυτοφάρμακα, φερτά υλικά κτλ. έχουν επιβαρύνει το χερσαίο, παράκτιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον, παρότι το συγκεκριμένο τμήμα του μετώπου βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το Δέλτα στις εκβολές των τριών μεγάλων ποταμών, Λουδία, Αξιού και Γαλλικού, έναν υγρότοπο που διακρίνεται για τη βιολογική και οικολογική του αξία, και προστατεύεται από εθνικές και διεθνείς συνθήκες.

 

Πηγή: Μακεδονία