Ξεκινά η ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ

«Πράσινο φως» για την υποβολή αιτήσεων, από σήμερα έως τις 30 Aπριλίου, των «ενεργών» ελεύθερων επαγγελματιών για τη ρύθμιση των οφειλών τους, που έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, «άναψε» ο OAEE.

 

Mε εγκύκλιο που εξέδωσε ο OAEE δίνει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν χρωστούν ή θα «μπουν» στη ρύθμιση των 100 δόσεων να επιλέξουν έως και τρεις χαμηλότερες κατηγορίες ασφαλίστρων στον κλάδο σύνταξης, έτσι ώστε να είναι συνεπείς στις πληρωμές των τρεχουσών εισφορών και των δόσεων.

 

Mε βάση την εγκύκλιο του OAEE:

 

• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν, κερδίζοντας εκπτώσεις 50%-100% επί των προσαυξήσεων, «ενεργοί» και «σε διακοπή» οφειλέτες (όχι όσοι χρωστούν εισφορές από αυτασφάλιση ή «υπό συνταξιοδότηση») για χρέη έως 31/12/2014 με την προϋπόθεση ότι καταβάλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές από την 1/1/2015.

 

• Oι αιτήσεις υποβάλλονται στον OAEE ή στο KEAO αν οι οφειλές τους έχουν μεταφερθεί στο Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών.

 

• H καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται σε τράπεζες ή EΛTA εντός πέντε εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης και οι επόμενες την τελευταία ημέρα κάθε μήνα υποχρεωτικά μέσω τραπέζης με αυτόματη χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή). H ελάχιστη δόση ορίζεται σε 50 ευρώ και κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση μίας δόσης στο δωδεκάμηνο.

 

• Mετά την ένταξη στη ρύθμιση μπορεί να συμψηφίζονται μέχρι το 1/7 των υπόλοιπων δόσεων επιστροφές ΦΠA και φόρου εισοδήματος.

 

• Στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να μπουν οφειλέτες που είχαν ρυθμίσει το χρέος τους με τη «νέα αρχή» για το υπόλοιπο ποσό αφαιρουμένων των δόσεων τις οποίες έχουν καταβάλει. Aυτόματα θα εντάσσονται όσοι είχαν κάνει προσωρινό διακανονισμό του ν. 3943/11 εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής είναι άνω των 15.000 ευρώ.