Ξεκινά η σφαγή των επιχειρήσεων

Οι δανειστές είπαν το «ναι» στην ρύθμιση εταιρικών δανείων, που τους παρουσίασαν οι Έλληνες Υπουργοί τη στιγμή που οι τράπεζες ολοκληρώνουν τους σχεδιασμούς τους για τα προβληματικά δάνεια με βάση τις προβλέψει του προωθούμενου νομοσχεδίου.

Το σχέδιο, που αποκαλύπτει η «Η», προβλέπει έξι «βήματα»: Μελέτη βιωσιμότητας, εξωδικαστικό συμβιβασμό, μετοχοποίηση χρεών, συνδυασμό «κουρέματος» και μετοχοποιήσεων, συγχώνευση βιώσιμων αλλά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τέλος αυξήσει μετοχικού κεφαλαίου, ώστε οι τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσει αυτών των επιχειρήσεων.

 

Αποκλιμάκωση και μάλιστα σημαντική εμφάνισε στο β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών, προκαλώντας βάσιμες προσδοκίες ότι από τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2015 θα ξεκινήσει η μείωση των επισφαλειών, σε συνάρτηση, βέβαια, με την πορεία της οικονομίας, αλλά και τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης στην οποία υποβάλλονται οι τράπεζες.

Τα «κόκκινα» δάνεια πάντως, και δη τα επιχειρηματικά, συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι στους ισολογισμούς των τραπεζών και αυτή η χρονιά φαίνεται να είναι απολύτως καθοριστική, όχι μόνον λόγω της επικείμενης ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία θέτει τη βάση για να σταματήσει η ανατροφοδότησή τους, αλλά γιατί για πρώτη ίσως φορά μπαίνουν οι βάσεις για μία ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο καθοριστικό στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ειδικά των επιχειρήσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αναδιοργάνωση

 

Σύμφωνα πάντα με την Ημερησία, οι τράπεζες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα που θα διασφαλίσει πραγματικά τους πόρους που σε δεύτερη φάση θα διοχετευτούν στην οικονομία και θα εξασφαλίσουν επαναχρηματοδότηση επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν κριθεί ως υγιείς ή έχουν απολύτως εξυγιανθεί.

Η διασφάλιση της εξυγίανσης των επιχειρήσεων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες στην «Η», καθώς αποτελεί το μόνον τρόπο να μην επιδεινωθεί ο εφιάλτης της ανεργίας και να αρχίσει η πτωτική πορεία των αριθμών.

Οπως έγινε γνωστό χθες σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν στο Παρίσι κυβέρνηση και τρόικα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών.

Όπως τόνισε χθες κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δανειστές συμφώνησαν επί του κειμένου με τους βασικούς άξονες της ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους. Η τρόικα, κατά το ίδιο στέλεχος, ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις οφειλές, καθώς και το σχέδιο νόμου για να κάνει τις παρατηρήσεις της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράτασης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών σε βάρος της κύριας κατοικίας, ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και η τρόικα δεν συζήτησαν τέτοιο θέμα.

Ειδικότερα οι ρυθμίσεις που θα προωθήσουν οι τράπεζες με βάση τον «νόμο Δένδια» είναι οι εξής: Οι μελέτες βιωσιμότητας για πολλές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει και οι τράπεζες ετοιμάζουν τα πλάνα τους.

Εφόσον οι επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες και με βάση τις ευχέρειες που θα δώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα οριστεί το διμερές περιεχόμενο των εξωδικαστικών συμβιβασμών μεταξύ τραπεζών και εταιρειών. Οι νέες συμβάσεις που θα περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες της εξυγίανσης θα έχουν βήματα εκτέλεσης και θα προβλέπουν εναλλακτικές σε περιπτώσεις που οι πρώτες επιλογές δεν μπορούν να εμφανιστούν.

Οι τράπεζες φαίνονται δεκτικές στις μετοχοποιήσεις χρεών σε ποσοστά που κρίνονται ικανοποιητικά ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και από διοικητικές θέσεις την εκτέλεση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις παντως θα απαιτηθεί ένα μείγμα μετοχοποίησης και «κουρέματος» – μιας και το θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τις σχετικές ευχέρειες. Ένα τέτοιο μείγμα μπορεί να οδηγήσει το ιδιωτικό χρέος σε επίπεδα κοντά στο 60% του αρχικού.

 

Παράλληλα θα διερευνώνται οι δυνατότητες συγκέντρωσης της αγοράς μεταξύ βιώσιμων μεν αλλά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ώστε να υποχωρήσουν τα λειτουργικά κόστη τουλάχιστον κατά 20%.

Εφόσον όλα αυτά λειτουργήσουν, τότε οι επιχειρήσεις θα καλούνται να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τότε οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να τις αναχρηματοδοτήσουν και με ποσά υπέρτερα της αύξησης αυτής.

Σης περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να προβούν σε αυξήσεις, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα με συμβούλους θα είναι σε θέση να αναζητήσουν νέους μετόχους που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Αν και ατύπως οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο στην πράξη. Χαρακτηριστικό των προθέσεων των τραπεζών είναι το παράδειγμα της εξαγοράς της αλυσίδας Βερόπουλος από την αλυσίδα Σκλαβενίτης.

 

Το πρώτο βήμα για τη συγχώνευση της Βερόπουλος με τη Σκλαβενίτης έγινε. Η Βερόπουλος ενισχύεται με περίπου 20 εκ. Ευρώ που είναι σύμφωνα με πληροφορίες το..

 

τίμημα για εξαγορά του 60% της Χαλκιαδάκης από τη Σκλαβενίτης. Το ποσοστό αυτό, το κατέχει η Βερόπουλος αλλά οι μετοχές αποτελούν ενέχυρο στην Τράπεζα Πειραιώς στην οποία έχει αυξημένη δανειακή έκθεση. Έτσι ουσιαστικά η Βερόοπουλος βελτιώνει την οικονομική της θέση που βρίσκεται στο κόκκινο καθώς υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρέωσεις.

 

Με την εξέλιξη αυτή η Σκλαβενίτης κάνει την πρώτη δυναμική έξοδο στην επαρχία αποκτώντας ισχυρή παρουσία στην αγορά της Κρήτης και αποκτά ένα δίκτυο το οποίο είναι κερδοφόρο. Το δίκτυο της Χαλκιαδάκης αποτελείται από 38 καταστήματα, εκ των οποίων 5 υπέρ μάρκετ, 20 σούπερ μάρκετ, 1 cash & carry και 7 «καταστήματα γειτονιάς» (convenience stores) .Από την άλλη πλευρά η Βερόπουλος παίρνει ανάσα χωρίς ωστόσο να λύνει τα προβλήματα ρευστότητας και υποχρεώσεων που έχει.

 

Επισημαίνεται ότι η Πειραιώς είναι χρηματοδότης και της Σκλαβενίτης η οποία είναι εταιρία που παράγει κέρδη και καταβάλει στους μετόχους της μερίσματα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Πειραιώς έχει εκπονήσει σχέδιο εξυγίανσης της Βερόπουλος το οποίο καταλήγει στη συγχώνευση με τη Σκλαβενίτης με πρώτο βήμα τη μεταβίβαση του δικτύου της Χαλκιαδάκης.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr