Ξεπούλησαν τη Eurobank αρπάζοντας δισ. ευρώ από τον ελληνικό λαό

Η Eurobank είναι η πρώτη εγχώρια τράπεζα που ιδιωτικοποιείται με τεράστια ζημιά για το δημόσιο και ακολουθούν και άλλα ξεπουλήματα από τους διεφθαρμένους τραπεζίτες που συνέπραξαν με κερδοσκόπους εντός και εκτός Ελλάδος τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος όλων μας.  Ουσιαστικά, οι τραπεζίτες υπεξαίρεσαν πολλά δισ. ευρώ που ανήκουν στον ελληνικό λαό μέσω του σταδιακού ξεπουλήματος της Eurobank στην καναδική Fairfax. 

Ενώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πάνω από 7 δισ. ευρώ για το 93,5% της Eurobank, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντί του λαού που ελέγχεται από την τρόικα, δηλαδή τους κερδοσκόπους, πουλά το 66% με συνολικό τίμημα μόλις 2,86 δισ. ευρώ. 

 

Ειδικότερα, στην αγορά άνω των 600 εκατ. μετοχών της Eurobank έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο καναδικός επενδυτικός όμιλος Fairfax, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στη Eurobank από 8,77% που ήταν μετά τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την περασμένη άνοιξη, σε 12,94% σήμερα (3 Απριλίου). Αν δεν συνυπολογιστούν οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ (περίπου το 35% του συνόλου), τότε το ποσοστό της Fairfax ανέρχεται στο 20,03%.

 

H Fairfax με το ξεπούλημα φαίνεται ότι έχει μεγάλα σχέδια εναντίον όλων μας, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι κύριος μέτοχος της εταιρείας ακινήτων Grivalia (πρώην Eurobank Properties) με ποσοστό άνω του 40% πουι μάλλον μαζί με την Aktua θα «μεσουρανήσουν» στο ξεσπίτωμα των δανειοληπτών και των συγγενών τους και φιλικών προσώπων τους από τα σπίτια τους από το 2016. 

 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέδωσε στους δήθεν επενδυτές της Fairfax τα κλειδιά της τράπεζας, απεμπολώντας το δικαίωμα συμμετοχής του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Οι νέοι επενδυτές θα καταβάλουν μόλις 0,30 ευρώ για κάθε νέα μετοχή, όταν πριν από δύο χρόνια ο ελληνικός λαός μέσω του ΤΧΣ κατέβαλε, χωρίς φυσικά να τον ενημερώσει κανείς, 1,54 ευρώ ανά μετοχή προκειμένου να σώσει την τράπεζα.

 

Αξίζει να σημειωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αγόρασε το 93,55% της Εurobank έναντι 7 δισ. ευρώ (μαζί με τις ανακεφαλοποιήσεις Νέου Τ.Τ. και Νέας Proton) και παραχωρεί τώρα το 66% σε ιδιώτες έναντι 2,864 δισ. ευρώ, ενώ το σχήμα των έξι funds που θα μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές θα αποκτήσει σε τιμή ευκαιρίας το 46,5% της τράπεζας, έναντι μόλις 1,332 δισ. ευρώ.

Η ζημία με βάση την τιμή κτήσης των μετοχών από το ΤΧΣ ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ!

 

Το ιστορικό ενός τραπεζικού colpo gro

 

Όπως είναι γνωστό η Eurobank μαζί με την Εθνική, την Πειραιώς και την ALPHA επιλέχθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος ως συστημικές τράπεζες, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με δημόσιο χρήμα. Η διοίκηση της Eurobank δήλωσε αδυναμία συγκέντρωσης οποιασδήποτε ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και έτσι το ΤΧΣ διέθεσε 5,85 δις για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, η οποία πλέον ανήκει στο ΤΧΣ σε ποσοστό περίπου 94 %.

 

Η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank έγινε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δημόσιο χρήμα καιεπιπλέον της παραχωρήθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως δώρο για τον εξωραϊσμό της. Οβασικός μέτοχος της (Λάτσης) την εγκατέλειψε χωρίς να πληρώσει ως όφειλε 2,5 δις για τις ζημιές της, ή να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίησή της. Η παράγρ. δ του άρθρου 63Β του νόμου 3601/2007 αναφέρεται στην ανάγκη να επωμιστούν τις τυχόν απώλειες από την εξυγίανση του πιστωτικού ιδρύματος οι μέτοχοι, οι μη ενέγγυοι πιστωτές κ.λ.π.

 

Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στη Eurobank το σύνολο των μετοχών του πρόσφατα εξυγιασμένου «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε και θα βελτίωνε την οικονομική κατάσταση της τράπεζας λόγω της σημαντικής ρευστότητας, που διαθέτει το ΝΤΤ, αλλά και λόγω της χρηματοδότησής του από το ΤΧΣ. Η συνολική χρηματοδότηση για την «εξυγίανση» του ΝΤΤ στοίχισε στο ΤΧΣ 4,6 δις (4,1 για την κάλυψη του funding gap και 500 εκ. για την ανακεφαλαιοποίηση) και πήγε στην Eurobank. Συνολικά η Eurobank έχει στοιχίσει στο ΤΧΣ περίπου 11 δις.

 

Με τα νέα stress tests ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα έχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης 2,9 δις.

 

Στην προσπάθεια πώλησης της Eurobank από το ΤΧΣ προέκυψε ότι υπάρχουν αγοραστές, (η καναδική και με ισχυρά αραβικά συμφέροντα Fairfax, η WLR Recovery Fund, Fidelity κ.α.) αλλά η προσφορά τους ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή κόστους της μετοχής της Eurobank.

 

Έτσι το ΤΧΣ, περίμενε τη νομοθετική κάλυψη για να προχωρήσει σε ενέργειες πώλησης της τράπεζας. Η κυβέρνηση και κυρίως ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, πρόσφεραν πλήρη κάλυψη για τυχόν νομικές ευθύνες στα μέλη του Ταμείου, που τελικά υπέγραψε συμφωνία µε ομάδα θεσμικών επενδυτών (!) με επικεφαλής τη Fairfax, για άντληση κεφαλαίων, ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, σε τιμή μετοχής0,30 €, δηλαδή 75% φθηνότερη απ’ ό,τι κόστισε στο Δημόσιο (ΤΧΣ) και χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

 

Με απλά μαθηματικά, (και χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για το funding gap των εξυγιασμένων τραπεζών), το κόστος του 94 % της τράπεζας για το ΤΧΣ ήταν 5,85 δις και τώρα διατίθεται το 50 % για 2,684 δις. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση αυτής της αύξησης, το ΤΧΣ θα κατέχει λιγότερο από το 50 % του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και θα έχει καταβάλει 5,85 δις, ενώ οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές θα κατέχουν το 50 + 1 μετοχή της τράπεζας έχοντας καταβάλλει μόνο 2,684 δις.

 

Οι δράστες απαλλάχθηκαν με νόμο Στουρνάρα

 

Η μεθόδευση για απαλλαγή των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από κάθε ευθύνη, καταβάλλοντας μάλιστα και δικαστικά έξοδα για τυχόν διώξεις, αποδεικνύει ότι οι χειρισμοί αυτοί είναι προσχεδιασμένοι και σκοπεύουν να προσφέρουν δώρα στους κερδοσκόπους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων.

 

Έτσι οι προβλέψεις μας για την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο σενάριο, αφού σηματοδοτείται ήδη η έναρξη του μεγάλου κόλπου, με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να πλουτίσουν ακόμη μια φορά οι εγχώριοι και ξένοι κερδοσκόποι.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας, αφού οι ιδιώτες θα αποκτήσουν τη μετοχή καταβάλλοντας 0,30 €, ενώ θα έχουν την ευκαιρία, σε λίγους μήνες, που θα αυξηθεί η τιμή της να βγάλουν πολλαπλά κέρδη. Δηλαδή το μεγάλο κόλπο θα συντελεσθεί μετά από το χρονικό διάστημα υποχρεωτικής διατήρησης των μετοχών από πλευράς των «επενδυτών» και αφού η τιμή της μετοχής θα έχει αυξηθεί, οπότε οι «επενδυτές» θα πουλήσουν τις μετοχές, που απόκτησαν με 0,30 € με πολλαπλάσιες αποδόσεις των κεφαλαίων που τοποθέτησαν.

 

Το ίδιο το ΤΧΣ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο,  δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

 

Βέβαια κάποιοι «επενδυτές» έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank, αλλά, άραγε, πιστεύει κανείς ότι θα διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στην τράπεζα, μετά το υποχρεωτικό διάστημα των 6 μηνών;;

 

Όσο για το ΤΧΣ, έχει την υποχρέωση να μη διαθέσει τις μετοχές του για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διευκολύνει τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

 

Επίσης με βάση το νέο νόμο 4254/2014, εφόσον επενδυτές του ιδιωτικού τομέα συμμετάσχουν στην αύξηση με ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο, το ΤΧΣ χάνει ουσιαστικά δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες μετοχές της Eurobank, που κατέχει. Δηλαδή ουσιαστικά περιορίζεται πλήρως το δικαίωμα ψήφου του κράτους (ΤΧΣ) για τα ουσιαστικά θέματα διοίκησης.

 

Το colpo grosso έχει στηθεί με τις ευλογίες της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργού Στουρνάρα με απώτερο στόχο να πανηγυρίσουν άλλο ένα success story, αφού με αυτούς τους όρους η αύξηση θα είναι επιτυχής.

 

Ποιες τράπεζες ακολουθούν

 

Το μεγάλο ερωτηματικό, που προκύπτει, είναι αν ετοιμάζεται, όπως φημολογείται, το ίδιο κόλπο και για την Εθνική τράπεζα, που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο πολύ περισσότερα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αποτολμήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο και για την Εθνική, της οποίας η μετοχή έχει ήδη μειωθεί. 

 

Οι ενέργειες αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης και του ΤΧΣ συνιστούν την μεγαλύτερη απιστία σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου με το αιτιολογικό, ότι διευκολύνουν την εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, παραβλέποντας, όμως, το γεγονός του απροκάλυπτου και τερατώδους πλουτισμού, που προσφέρουν στο ιδιωτικό εγχώριο και ξένο κεφάλαιο.

 

Υπενθυμίζουμε ότι τα ίδια συμβαίνουν στην Πειραιώς και στην Alpha Bank που βελτιώνει τη συνεργασία της με την Aktua της ισπανικής τράπεζας Santander που λυμαίνεται τα σπίτια των δανειοληπτών στην Ισπανία. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr